Віра Олександрович

Комунальники Тернополя отримають ще 41 мільйон (фото, відео)

Зміни до головного фінансового документу міста на цей рік внесли тернопільські депутати. Така можливість була, адже перевиконання дохідної частини бюджету за 9 місяців становить майже 87 мільйонів гривень.

Про те, що відбувалося на сесії 21 жовтня, читайте також ТУТ, ТУТ і ТУТ. Доповідала із двох питань, що стосувалися бюджету, фінансовий заступник міського голови Вікторія Остапчук. За її словами, грошей дійсно отримали більше, ніж розраховували.

[embed]https://youtu.be/RbVLXjIbob8[/embed]

Понад мільйон гривень отримає культура

Додаткові кошти забезпечили, завдяки деяким видам нових податків. Ці гроші насамперед спрямували на фінансування потреб освіти, медицини, соціальної сфери і житлово-комунального господарства.

[embed]https://youtu.be/kswwOVn924s[/embed]

Загалом, за її словами, понад 26 мільйонів гривень додатково отримає міська освіта. Ці кошти спрямують на ремонти, заробітну плату, а також стипендії міського голови кращим учням шкіл.

- Галузь охорони здоров’я отримає 9 мільйонів, - додає фахівець. - Їх витратять на ремонти дитячих поліклінік Тернополя і закупівлю обладнання. Крім того, у всіх приймальних відділеннях міських лікарень встановлять камери відеоспостереження (про це читайте ТУТприм.).

Понад мільйон гривень отримає галузь культури, півтора мільйона – спорт. Не забули і про житлово-комунальне господарство. Воно додатково отримає 41 мільйон гривень. Ці кошти, за словами пані Остапчук, спрямують на ремонт доріг (13,2 млн грн), тротуарів (834 тис. грн), прибудинкових територій, міжквартальних проїздів тощо.

- 300 тисяч виділили на рекультивацію і проведення комунікацій на земельних ділянках, виділених учасникам АТО, - продовжує Вікторія Остапчук. - Ще 2 мільйони гривень спрямують на виготовлення документації і початок ремонту Гаївського моста. Решту суми на його реконструкцію очікуємо від держави.

Тепловикам – 2 мільйони, а на училища - 12

До того ж, 2 млн грн додатково виділили для придбання лічильників тепла. Ще 3 млн грн надійде «Тернопільміськтеплокомуненерго», аби підприємство забезпечило безперебійну подачу тепла у домівки тернополян. Із таким розподілом погодився голова бюджетної комісії Ігор Турський. Тим паче, знайшли гроші - 1,7 мільйона на виплати разових допомог малозабезпеченим, точніше на допомогу воякам-інвалідам і дітям загиблих бійців АТО (докладно - ТУТ).

[embed]https://youtu.be/N8dlHlJ12Ls[/embed]

Із казни Тернополя виділили також і кошти на зарплати і стипендії працівникам і учням місцевих професійно-технічних училищ, а також – на сплату за використані енергоносії. За таке рішення депутатам міської ради подякувала їхні колега і одночасно ректор «Галицького коледжу» ім. В’ячеслава Чорновола Марія Баб’юк.

- Область цього на зробила, тому зараз є велика проблема навіть із виплатою зарплат за літні місяці, - каже вона. – А місто Тернопіль виділяє майже 12 мільйонів саме для закладів профтехосвіти. Це – на їхні зарплати, стипендії, енергоносії. Тобто вони не мають проблем із такими виплатами і всім нам разом вдячні за таке розуміння і підтримку.

Додам, на рівні області проблему фінансування училищ до кінця цього року сподіваються вирішити, завдяки цільовій субвенції, яку чекають із Києва. Розподілити ці гроші планують у п’ятницю, 28 жовтня. Саме тоді має відбутися сесія обласної ради.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео