«Лемківський Йордан» - чудовий спосіб об'єднати спільноту (відео)

Безымянный

Із традиційними колядками, танцями та вертепом відзначила свято Водохреща лемківська громада. Вже вкотре в палаці культури “Березіль” відбулось дійство “Лемківський Йордан”.

“Народився Бог на санях в лемківськім містечку Дукля”, – люблять говорити лемки. Тож неабияке значення для них має святкування різдвяно-новорічних свят. Вже вкотре лемківська громада збирається на традиційний “Лемківський Йордан”, щоб відзначити Водохреща. Відбулось дійство в палаці культури “Березіль”. “Лемківський Йордан “- чудовий спосіб об`єднати спільноту і нагадати про самобутні звичаї святкування, – кажуть організатори, повідомляє tv4.

– Ми гуртуємо лемків, збираємо лемків, щоб відзначити Різдво Христове. В лемків була надзвичайно багата духовність, і щоб продовжити, зберегти ці традиції, ми проводимо в році декілька таких заходів,- розповів голова тернопільської обласної організації Всеукраїнського Товариства “Лемківщина” Олександр Венгринович.

Розпочали урочистості із молитви та окроплення усіх присутніх освяченною водою. А вже потім завирували і лемківські забави. Гостей розважали ведучі свята – газда і газдиня та концертна програма з вертепом і колядками.

Звичаї лемківського святкування передають від покоління до покоління, тож на свято прийшли люди різного віку. Із задоволенням участь у ньому беруть діти.

До слова, відбувається свято лемків уже в 27-й раз. Традицію відзначати “Лемківський Йордан” розпочали у 1990 році.

Вибір читачів за тиждень

Відео