Гендерний міф щодо праці: як тендітні тернополянки приборкують «чоловічі» професії

teren.in.ua1

Жіноче прагнення мати рівні з чоловіками права – це вже не новина. Необхідність брати будь-яку ініціативу в свої тендітні руки – майже аксіома. Так XXI століття в черговий раз демонструє нам свою модерновість та неупередженість. Основою серйозних змін у суспільній свідомості, зазвичай, є зламані стереотипи, розвінчані міфи та роки сперечань і спроб аргументувати їх доцільність. Такі повороти у розвитку суспільства неодмінно зачіпають майже всі сфери життя, в тому числі й працю.

Орієнтуючись на досвід України (зокрема, жителів нашого регіону) в питанні гендерного поділу праці, спробуємо проаналізувати готовність тернополянок братися за чоловічу роботу. Визначимо чи є взагалі на це попит. Але спершу з'ясуємо, які професії звично вважати «жіночими» та «чоловічими». І, нарешті, що змушує тернопільських представниць слабкої статі важко працювати.

Які саме чоловічі професії доводиться опановувати тернопільським жінкам

Перукар, візажист, модельєр, кухар – усі ці професії здаються типово жіночими, хоча є чоловіки, яким вдається стати в цих сферах не менш успішними. З роботою «не для дівчат» ситуація схожа – представниці слабкої статі підкорюють будь-які вершини, навіть ті, які призначалися сильним світу цього. Зокрема, мова про такі професії, як полісмен, будівельник, водій, електрик та безліч інших робітничих спеціальностей. Останні вимагають неабиякої сили (в т.ч. сили характеру), витривалості й навичок, основа яких, зазвичай, закладається ще в дитинстві, та є частиною виховальної програми для хлопчиків, і аж ніяк не для дівчат. Принцес змалечку вчать бути берегинями, а принців готують стати захисниками та годувальниками.

Жінкам нашого регіону доводиться важко працювати, адже на робітничі спеціальності тут дуже великий попит. При пошуку роботи у Тернополі на сайті Trud.com, де більше 950 відкритих вакансій, 250 пропозицій (30%) стосуються виробничої галузі, наочно демонструє нам, що тернополянки дійсно змушені опановувати «чоловічі» професії. Ситуація на нашому ринку праці така, що доводиться братися за будь-яку роботу. Окрім виробничої галузі, в Тернополі спостерігається попит на фахівців й інших сфер, зокрема:

  • нерухомості (16%),
  • бухгалтерії та аудиту (15%),
  • торгівлі (14%) ,
  • ІТ (14%)
  • будівництва (12%).

teren.in.ua2 (1)
teren.in.ua2 (1)

Чи є у жінок переваги при працевлаштуванні?

Аналіз відкритих вакансій у Тернополі показав, що в нашому регіоні більше шансів влаштуватися на роботу за такими спеціальностями, які більше притаманні чоловікам. Проте, жінкам теж треба працювати – цьому сприяють такі фактори, як нестабільна економічна ситуація в країні, прагнення самореалізації, бажання вести активне соціальне життя та інше. За результатами одного із соціологічних досліджень, кожна десята жінка отримує відмову у працевлаштуванні саме через свою стать. І хоча роботодавець не має права дискримінувати здобувача за цією ознакою, такі випадки трапляються.

Важко сказати, чи є взагалі у жінок або у чоловіків якісь переваги при працевлаштуванні. Все залежить від специфіки діяльності тієї чи іншої компанії, від керівництва та, врешті-решт, від уміння людини, яка шукає роботу, довести свою профпридатність та незамінність. Головне бути активною жінкою, впевненою у собі, постійно вдосконалювати свої навички, займатися самоосвітою та прагнути розвитку. Так, роботодавець перш за все бачитиме вашу фаховість, а не стать. І тоді велика кількість вакансій на сайті Trud.com дозволить знайти саме ту роботу, яка буде ідеально відповідати вашим потребам.

Вибір читачів за тиждень

Відео