Віра Олександрович

Як на Тернопільщині чорнобильців захищали від… Пенсійного фонду (фото)

Президія4

Ціла низка звернень була у порядку денному 7-ї сесії Тернопільської обласної ради. Ухвалили частину із цих документів на останньому у цьому році засіданні 22 грудня.

Нагадаємо, про найцікавіше, що відбувалося на 4-му засіданні, можна прочитати ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Чорнобильців змушують відстоювати свої права у судах

Так, сесія підтримала звернення депутатів обласної ради до Президента України Порошенка П.О., Голови Верховної Ради України Парубія А.В., Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., Міністра соціальної політики України Реви А.А. щодо невідкладного вирішення питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Свої голоси «за» віддали 50 обранців жителів Тернопілля.

Цитуємо звернення: «До нас, депутатів Тернопільської обласної ради, надходять численні звернення громадян України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи щодо незадоволення діями влади в сфері пенсійного забезпечення і вирішенні інших соціально значущих питань громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На обліку в об’єднаних управліннях Пенсійного фонду України в Тернопільській області станом на 1 грудня 2017 р. перебували 449 осіб - учасників ліквідації аварії на ЧАЕС категорії І, із них: - 88 особам призначені пенсії у розмірі відшкодування фактичних збитків на підставі довідок, які видані комісіями, з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 рр., підприємствами, установами, організаціями і за рішеннями судів; - 26 солдатів строкової служби; - 3 особи із числа учасників ліквідації ядeрниx aвaрій і випробувань; - 69 осіб із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС отримують пенсію, відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та інших осіб»; - 263 особи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які отримують пенсію в мінімальному розмірі.

Основною проблемою є те, що особи з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають документи про участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, що підтверджують статус учасника ліквідації аварії на ЧАЕС, не мають змоги одержувати гідну пенсію, відповідно до ст. 54 Закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством, оскільки не можуть надати до органів Пенсійного фонду довідку про заробіток за виконання робіт у зоні відчуження у 1986-1990 рр., оскільки архівні дані не збереглися.

Радикали
Радикали

Проблемним питанням є також і призначення пенсії учасникам ліквідації наслідків аварії  на ЧАЕС категорії ІІ. Зокрема тим, які брали участь у ліквідації аварії під час проходження строкової військової служби у перші тижні і місяці після аварії. Позиція представників Пенсійного фонду України на місцях є деструктивною і зводиться не до виконання вимог діючого законодавства із призначення пенсій особам, які мають право на зниження пенсійного віку, а до невмотивованих відмов на підставі своїх відомчих інструкцій, про що свідчать судові рішення не на користь Пенсійного фонду України. Таким чином осіб, які мають підтверджений статус учасника ліквідації аварії на ЧАЕС категорії ІІ і право на призначення пенсії, змушують відстоювати це право у судах. Разом із тим, не всі учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС мають можливість своє право захистити».

Почаївської міської ради заборонили давати дозволи Лаврі

Окрім того, на сесії ухвалили такі звернення: «Про списання Тернопільському обласному комунальному підприємству «Фірма «Тернопільавіаавтотранс» боргу перед Пенсійним фондом України і податкового боргу за рахунок коштів державного бюджету України», «Про розробку нової (спрощеної) процедури проведення тендерів на закупівлю медикаментів для хворих на цукровий діабет, онкопатологію і хворих із хронічною нирковою недостатністю, які потребують діалізного лікування» (53 «за»), «Про забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування», а також з приводу внесення змін до Бюджетного кодексу України (55 «за»). Ці звернення спротиву не зустріли і були проголосовані без проблем і навіть обговорення. Мовляв, і так усе ясно.

Інша справа - такі: «Щодо припинення тиску на НАБУ і спроби встановити над ним безпосередній контроль» і «Про введення кримінальної відповідальності за невизнання Голодомору».  Так, вони набрали голоси. Друге - навіть 53 «за», але без дискусії у залі все-таки не обійшлося.

Болєщук
Болєщук

Також депутати звернулися  до Почаївської міської ради, вимагаючи не ухвалювати рішення щодо затвердження Почаївській Свято-Успенській Лаврі проектів землеустрою щодо відведення у постійне користування земельних ділянок. Звернення – логічне, адже депутати обласної ради уже не першу каденцію намагаються повернути пам’ятку архітектури і християнську святиню у власність держави. Мовляв, священики УПЦ МП перетворили Лавру нині на форпост «руського міра» у Західній Україні.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео