Орест Сарматський

 В монастирі монахи займуться …черв’яками (Агро-новини)

1402

У селі Рясне Краснопільського району Сумської області при Ряснянському Свято-Дмитрівському чоловічому монастирі відкриють першу в області вермиферму, пише “Агро-Центр” з посиланням на Kurkul.com.

Вермиферма — це відкриті площі з буртами органічних відходів на ферментації під їжу черв’якам. Це гряди з відферментованних органічних відходів на відкритих площах із заселеними родинами черв’яків, які можуть знаходитись у відведенні окремих місцях на відкритих площах, у приміщеннях під навісами та підвальних сховищах.

Якщо неперероблена органічна сировина (гній) містить 10 млн корисних бактерій, то після переробки маси дощовими черв’яками, кількість бактерій виростає до 2 млрд. Відповідно, за рахунок збільшення вмісту кислот, змінюється і якість гумусу, і родючість грунту, як наслідок — у вас росте урожайність.

1403
1403

Розведенням черв’яків зацікавився намісник монастиря архімандрит Смарагд, який окрім цього вже займається рослинництвом. Ферма розпочне роботу в березні 2018 р. і стартуватиме з 200 сімей черв’яків. Це дозволить отримувати до 5 т біогумусу за місяць.

Основна робота на такій фермі — це підтримка клімату. Черв’якам потрібна волога, рівень якої не повинен опускатися нижче 55% і підійматися вище 75%. Тому гряди, заселені черв’ками, потрібно проливати в залежності від зовнішньої температури приміщення 1 раз на 7-10 днів.

Крім цього, на фермі при храмі вже вирощують органічні ягоди та овочі на теплих грядках, що не вимагають трудомісткого переорювання, культивування ґрунту і вивезення бур’янів. А також у монастирі вже займаються виробництвом соків.

Гана чекає українську курятину

Інспектори з Гани протягом тижня вивчали вітчизняну систему державного контролю безпеки виробництва продукції птахівництва, результатом цієї перевірки може стати відкриття ринку африканської країни для української продукції, пише “Агро-Центр”.

За результатами перевірки компетентний орган у галузі ветеринарії та безпечності харчових продуктів Гани підготує звіт, на підставі якого Республіка Гана прийме рішення щодо доступу української курятини на ринок своєї країни.

1401
1401

Україна – світовий лідер з експорту ячменю

За оцінками Мінсільгоспу США (USDA), в 2017/18 сезоні світовий експорт ячменю скоротиться на 11% за рік до 25,6 млн тонн (-3,2 млн тонн в порівнянні з 2016/17) і буде нижче середнього п’ятирічного значення на 2, 3%, пише “Агро-Центр”.

Причиною скорочення експорту називають ослаблення закупівель з боку Китаю на тлі зниження внутрішньої ціни кукурудзи. Крім того, очікується скорочення імпорту з боку Саудівської Аравії, у якій є високі перехідні запаси ячменю.

ячмінь
ячмінь

Однак, фактичні темпи світового експорту ячменю за перші чотири місяці поточного сезону на 16% перевищують минулорічні. За розглянутий період Україна очолила список ТОП-експортерів ячменю, незважаючи на більш низький експортний потенціал в поточному сезоні.

Друге місце виборола Росія, збільшивши відвантаження на 76% в порівнянні з обсягами в липні-жовтні 2016/17 сезону, відтіснивши Австралію на третє місце.

Також кращий результат показує ЄС, Канада і Казахстан. Аргентина зібрала найнижчий урожай за останні сім років, що істотно скоротить її експортні можливості.

Вибір читачів за тиждень

Відео