Ростислав Фук

У заповіднику на Тернопільщині зростає рідкісна рослина (фото)

Рослина дуже чутлива до змін у середовищі зростання, наприклад, на збільшення рівня освітленості внаслідок вирубування лісу

У природному заповіднику «Медобори» відомо одне місце зростання незначної площі листовика сколопендрового на кам'яних розсипах та відслоненнях вапняків. Про це повідомили на фейсбук-сторінці заповідника.

Листовик сколопендровий, костянець сколопендровий, аспленій сколопендровий, турій язик, язичниця лікарська, язичник (Asplenium scolopendrium, синонім Phyllitis scolopendrium) — багаторічна папороть родини аспленієві, рідкісна для нашого регіону.

Рослина висотою 30—80 см, має коротке вкрите лусками на верхівці кореневище. З верхньої частини кореневища виходить пучок шкірястих черешкових листків, які називаються вайями із вираженою товстою середньою жилкою. Листя темно-зелене, шкірясте, голе, цілісне, що є унікальним серед папоротей. Листова пластина ременеподібна, шириною від трьох до семи сантиметрів із серцеподібною основою. За таку специфічну форму листових пластин рослину і порівнюють з язиком. На нижній поверхні листків вздовж бічних жилок розташовуються паралельно один до одного соруси вкриті двома покривальцями. Їхнє розміщення нагадує ноги багатоніжки, звідки походить видова назва рослини scolopendrium — з латини означає «сороконіжка».

В Україні зустрічається в Передкарпатті та Карпатах, у Криму, на Подільській височині і зрідка на східних відрогах Придніпровської височини. Зростає у вологих тінистих місцях, на затінених скелях в лісах, на берегах струмків, переважно (але не обов'язково) на вапнякових субстратах. Рослина дуже чутлива до змін у середовищі зростання, наприклад, на збільшення рівня освітленості внаслідок вирубування лісу. Всюди дуже рідкісний вид.

Фото Галини Баранчук

Вибір читачів за тиждень

Відео