Куди зникли реліквії синагоги у Підгайцях? (фото)

синагога

В Україні збереглося близько десяти оборонних синагог, одна з них на Тернопільщині. Синагога у Підгайцях зараз перебуває у процесі реставрації. Про це розповідає інтернет-видання «Хадашот».

Перша письмова згадка про євреїв у Підгайцах сягає 1552 року, а місцеву синагогу побудовано, найймовірніше, на межі XVI-XVII століть. У Підгайцях оборонна «божница» при нападі ворога прикривала Галицьку браму міста. Тільки протягом першої половини XVII століття п'ять разів напали татари, і тоді синагога використовувалася як фортифікаційна споруда.

В інтер'єрі зберігся прикрашений фресками з рослинним декоративним орнаментом арон-кодеша (священний ковчег).

Донедавна в Підгаєцькій синагозі можна було помилуватися нішею, що декорована бароковою кам'яною різьбою, яка прикрашала вхід плитою з написом: «Це є ворота Господні, праведники в них ввійдуть». Про них згадується в усіх публікаціях, присвячених синагогам. На жаль, як з'ясувалося недавно, говорити про ці артефакти можна лише в минулому часі – вони зникли.

арка
арка

надпис
надпис

Ще влітку 2014 року реліквії були на місці. У представників єврейської громади є дві версії про те, куди могли зникнути цінності. Перша – можливо, викрадення було зроблено на замовлення заможних поціновувачів іудаїки. Друга, найймовірніша, реліквії просто хотіли врятувати місцеві мешканці. Не виключають й можливості, що арка уже перебуває за межами України й, можливо, виконує свою пряму функцію.

Оскільки синагога у Підгайцях відроджується і реліквіям уже нічого не загрожує, реставратори сподіваються, що вони рано чи пізно таки повернуться на своє законне місце.

Фото «Хадашот»

Вибір читачів за тиждень

Відео