Віра Олександрович

У нападі на ромів тернопільські поліцейські провокації не бачать (фото, відео)

Богомол

Політичного підґрунтя чи якихось спеціальних підлаштованих провокацій у нападі на «поселення» ромів тернопільські поліцейські не вбачають. 

Останнім часом у Тернополі сталося кілька конфліктів між місцевими і представниками цієї національності. Вочевидь, саме це спричинило ситуацію, що виникла ввечері 22 травня (читайте ТУТприм.). Про це сьогодні, 23 травня, повідомив начальник Головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол.

[embed]https://youtu.be/x6y-ITZKmqk[/embed]

- Усі потерпілі – представники ромської національності, - каже він. - Вони жили у наметах навпроти цукрового заводу, що у Березовиці. У таборі на час нападу невідомих у масках і були 7-ро дорослих і 15 дітей.

До обласного центру ці люди приїхали із Закарпатської області. На прожиття заробляли збором і здачею металобрухту. Причому під час опитування, яке ініціювали поліцейські, ромів було важко ідентифікувати. Ані в дорослих, ані в дітей – жодних документів.

- Поліція розглядає кілька версій цієї події, - додає пан Богомол. - У першу чергу, це - конфлікт між місцевим населенням і ромами, бо напередодні були скарги на, скажімо так, негативну поведінку цієї спільноти на Тернопільщині.

Потерпілі стверджували, що вони якраз готували вечерю на вогнищі, коли забігла група із 20-ти людей, навіть пролунали звуки, схожі на постріли. Зі страху роми почали тікати в ліс. Тоді й загорілися три їхніх намети.

[embed]https://youtu.be/Re-3Ws2CSW8[/embed]

- На пошуки ймовірних нападників виїжджали патрульні поліцейські і група реагування патрульної поліції, - додає Олександр Богомол. – Десь за півтора кілометра від місця події правоохоронці того ж вечора зупинили 12 осіб від 14-ти до 35-річного віку. Їх запросили у Тернопільське відділення поліції. Усіх ідентифікували, сфотографували. В усіх взяли пояснення щодо того, що вони робили у таку пізню годину в тому місці. Жодних палиць і масок у чоловіків не виявили.

Із місця нападу дійсно вилучили гільзи, але вони – не бойові, а від пневматичної зброї. До того ж, той, хто стріляв, не мав наміру когось травмувати, бо цілив у землю.

- Очевидно, ромів просто хотіли налякати, - припускає поліцейський. – Розслідування триває. Причому воно перебуває на контролі у Києві, адже звучали застосування насильства щодо людей певної національності. Тож випадок дійсно неприємний.

Богомол4
Богомол4

До речі, за медичною допомогою ніхто із потерпілих не звертався. Проте подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 296 ч. 4 ККУ – «хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень».

- Серед тих чоловіків, яких ми затримали і опитали, дійсно є представники деяких радикальних організацій, - продовжує він. – Але називати їх я не можу. Втім, не думаю, що йдеться про умисно «роздуту» провокацію чи якусь політику. У такому випадку наслідки були б гіршими за три спалених намети.

Принагідно він пообіцяв, що його підлеглі достеменно розберуться у ситуації, аби з’ясувати частину вини кожного із учасників нападу. Окрім того, під час прес-конференції йшлося про інші резонансні справи  (читайте ТУТприм.).

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео