Перевірити законність перебування на території України іноземців стане легше

dms5

Питання співпраці та ефективного використання відомостей з Державного реєстру актів цивільного стану громадян обговорили під час робочої зустрічі представники державної реєстрації актів цивільного стану та міграційної служби Тернопільщини.

Ця співпраця, каже Людмила Гурська, начальник Тернопільського міськрайонного відділу ДРАЦС управління юстиції, важлива, оскільки без дозволів міграційних служб відділ державної реєстрації не може провести законну реєстрацію чи то народження, чи шлюбу, чи зміни імені громадян, які, в першу чергу, є уродженцями інших держав. Аби полегшити роботу, працівникам ДМС відкрили доступ до державного реєстру актів цивільного стану громадян, передає Досьє 102.

- Це є полегшенням в майбутньому цієї роботи, оскільки тепер працівник міграційної служби зможе перевірити інформацію у нашому реєстрі. Це для нас добре також. Цей реєстр наповнюється вже давно і повинен бути наповнений всіма органами. Кожен орган в майбутньому повинен мати можливість перевіряти інформацію сам, щоб знати чи вона є актуальною.

dms4
dms4

Дуже часто до відділів ДМС і до управлінь ДРАЦС звертаються іноземці з фіктивними документами. Раніше, аби перевірити їхню законність, потрібно було надсилати запити, а це - втрата часу. Доступ до реєстру дозволяє з'ясовувати законність тих чи інших документів одразу.

- До нас вони повинні прийти обов'язково з перекладом свого паспорта (всіх сторінок), завіреним нотаріально, і ми копію цього перекладу обов'язково скеровуємо до відділу ДМС і відділ, у свою чергу, перевіряє, чи законно перебуває іноземець та дає відповідь. Якщо відповідь, що законно, то ми можемо здійснювати державну реєстрацію.

Сьогодні на території нашої області перебуває офіційно більше ніж дві тисячі іноземних громадян, розповідає начальник управління ДМС в Тернопільській області Ярослав Давибіда. Проте ця цифра щоразу змінюється, оскільки одні тимчасові посвідки скасовуються через закінчення іноземцями вишів, а інші - реєструються.

dms1
dms1

- До 15-тиденного терміну закінчення законного перебування іноземного громадянина він має звернутися для продовження цього терміну - для отримання посвідки. Інколи вони це роблять запізно і тоді вже починаються суперечки. Щоб цього уникнути, я організовую круглі столи з працівниками вишів, з ректоратом, з відповідальними особами, які повинні пояснювати ці зміни в законодавстві своїм студентам.

Ярослав Давибіда стверджує, що дуже багато іноземців, термін посвідки яких закінчується, шукають шляхи легалізації, аби залишитися на території нашої держави. Один з виходів для них - це реєстрація шлюбу з українськими громадянами. Трапляються випадки, коли різниця у віці між подружжям колосальна - більше двадцяти років і це вже більше схоже на фіктивний шлюб. Проте відмовити у ньому міграційники не мають права. Очільник обласного ДМС каже, що їхня служба розробляє та пропонуватиме зміни на законодавчому рівні, аби таких випадків було якомога менше.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео