Орест Сарматський

Тернопільські студенти у 2019 році нарешті матимуть волю

1544542153-420 (Copy)

Нові правила життя в гуртожитках настануть уже в січні наступного року

Цілодобовий вхід і вихід з гуртожитку, заборона перевірок студентських кімнат та примусових робіт — таких змін чекають студенти.

Хто ще кілька років тому і більше був студентом, той пам’ятає таку картину: тільки-но на годиннику перевалювало за опівніч, як двері до студентських гуртожитків урочисто закривалися вахтерами і потрапити до 6-ї ранку всередину вдавалося хіба що щасливчикам. Студентство багато років домагалося, щоб цю проблему нарешті вирішили, адже як-не-як ідеться про обмеження прав молоді. Схоже, повідомляє Укрінформ, у Міністерстві освіти і науки їх нарешті почули, підготувавши для громадського обговорення окреме положення про користування студентськими гуртожитками. У ньому чітко прописали права студентів, тобто в МОН стали на їхню сторону. Обговорення проекту триватиме до 6 січня 2019 року, і положення набуде чинності орієнтовно за три тижні після цього, коли будуть внесені правки, а документ пройде погодження в Мін’юсті. Тим часом Укрінформ дізнавався детальніше, які проблеми турбують студентів, та як їх можуть врегулювати нові правила. Але для початку коротко про те, що передбачає проект положення:

  1. Студенти, які мешкають в гуртожитку, можуть вільно заходити до нього і виходити о будь-якій порі.
  2. Відвідувати студентів в гуртожитку теж дозволяється – до 16-ти годин перебування безкоштовне, а понад 16 годин і в нічний час з 23 до 6-ї – з офіційною оплатою.
  3. Адміністрація вишу чи гуртожитку не має права заходити до студентських кімнат без дозволу.
  4. Студентів, які мешкають у гуртожитках, забороняється залучати до будь-яких неоплачуваних робіт, зокрема і з благоустрою території.
  5. Забороняється вимагати оплату за проживання в гуртожитку більш ніж на місяць вперед.

Водночас президент Української асоціації студентів Лідія Фесенко говорить, що в проекті положення врегулювали і ряд інших важливих питань, які обмежували права студентів. Зокрема вона наголошує на узурпації адміністрацією виховного процесу в гуртожитках.

- Головна ідея в тому, що житло повністю належить студенту. Відтак ми прописали, що представникам адміністрації вишу, студмістечка чи студентського гуртожитку заборонятиметься заходити до кімнат студентів без їхнього дозволу, – зазначає Лідія Фесенко.

1544541783-556 (Copy)
1544541783-556 (Copy)

Отож схоже, що і несподівані перевірки кімнат адміністрацією можуть залишитися в минулому, що справедливо. Якщо студент заплатив за проживання в кімнаті – це його приватна територія, і крапка. Різноманітні перевірки, під час яких у студентів відбиралися обігрівачі, електрочайники тощо, нерідко використовувалися у корисливих цілях – «порушників» змушували відпрацьовувати на прибиранні території гуртожитку або його приміщень. Це знову ж таки незаконно, про що також ідеться у положенні.

Крім того, пропонується змінити правила оплати проживання, яка в деяких університетах вносилася на рік уперед. Водночас умови в гуртожитках, в яких мешкають студенти, залишаються не найкращими – найчастіше вони нарікають на відключення гарячої води, погане опалення, протікання дахів, проблеми з застарілими електромережами. Якраз цими питаннями і має займатися адміністрація гуртожитків. На думку Лідії Фесенко, відключення гарячої води в гуртожитках з поясненнями на кшталт “коли студенти на парах, гаряча вода їм непотрібна тощо” виглядає чи не найабсурдніше і вважає, що цю проблему треба вирішувати вже на політичному рівні.

З іншого боку вона говорить, що через нестачу фінансування гуртожитки не можуть себе повноцінно утримувати і надавати сучасний сервіс.

- За кордоном студмістечком керують самі студенти і вони ж розпоряджаються його коштами. Звісно, оплата за користування гуртожитком там більша, ніж в Україні. Але і культура проживання у гуртожитках теж інша, студенти самі встановлюють комфортні для свого проживання правила і слідкують за їхнім дотриманням. А поки на проході в гуртожиток стоятимуть представники його адміністрації, які насправді не дуже печуться про більш нагальні проблеми студентів, то нічого не зміниться. Треба міняти філософію стосунків між адміністрацією та створювати максимально комфортне середовище для студентів, використовуючи всі наявні на сьогодні ресурси, – підсумовує президент Української студентської асоціації.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео