Віра Олександрович

Тернопіль без скандалів: про МАФи, гроші, подяку і харчування школярів (фото, відео)

Однією із найефективніших за кількістю прийнятих рішень можна вважати 32-гу сесію Тернопільської міської ради. До того ж, вона стала першою, коли до порядку денного «із голосу» на розгляд депутатів внесли майже 50 додаткових питань.

Нагадаємо, це засідання відбулося 22 лютого. Політикам запропонували перелік із майже 300 питань. Зокрема, депутати заслухали інформацію про виконання бюджету міста за 2018 рік і підтримали зміни до бюджету Тернопільської міської територіальної громади на цей рік.

Люди
Люди

Як і передбачав «Терен», на засіданні затвердили договори про міжбюджетні трансферти. Наразі політики погодилися, що із Байковецької громади до міського бюджету надійде 3 мільйони гривень. Це - гроші на медичне обслуговування у Тернополі людей, які зареєстровані в ОТГ. Ще мільйон Байківці погодилися заплатити за перебування «своїх» дітей у дошкільних закладах міста. Натомість Великогаївська громада на це виділила Тернополю лише 85 тис. грн. Окрім того із бюджету області надійдуть 3 млн грн на фінансування школи мистецтв. Тоді ж виявилося, що і цих грошей буде замало.

Бесага
Бесага

Внесли депутати на сесії й дуже важливу зміну до програми «Оновлення, актуалізації містобудівної, топографо-геодезичної документації та впровадження геоінформаційної системи ведення містобудівного кадастру на 2019-2021 рр.», прописавши там ряд необхідних заходів. Звісно ж, зачепили політики та тему «МАФізації» Тернополя, адже схеми розміщення тимчасових споруд, нагадаємо, у місті досі не було. Доповідав із цього питання головний архітектор міста Василь Бесага. Отже, відтепер, за його словами, фахівці повинні будуть чітко визначити: де споруди розміщувати можна, а де - ні.

Нагадаємо, на минулій сесії депутати прийняли рішення про мораторій на встановлення нових тимчасових споруд до затвердження вищевказаної схеми. У ній, до речі, мали передбачити місця, де «МАФів» бути взагалі не повинно.

Корчак
Корчак

Заслухати депутати змушені були того дня і звіт начальниці управління економіки, промисловості та праці міської ради Тетяни Корчак «Про виконання Програми економічного та соціального розвитку міста Тернополя на 2018 рік». Насправді, політикам це не було цікаво. Вони шуміли, говорили по телефону тощо. Хтось навіть запропонував відразу перейти до голосування. Проте міський голова Сергій Надал наполіг на тому, аби чиновниця озвучила головні моменти, якими могло пишатися місто у минулому році.

Засідання
Засідання

Перерватися депутатам ненадовго довелося на прохання місцевих громадських активістів. Зокрема, координатор на Тернопіллі й загалом у Західній Україні волонтерської групи «Схід і Захід єдині назавжди» Василь Конько висловив подяку за допомогу воякам Василю Стандрету – начальнику Відділу кадрового забезпечення. Оскільки чиновника у залі не було, Сергій Надал пообіцяв передати йому все особисто.

Що цікаво, питання про надання в безоплатне користування майна комунальної власності підприємцям, які здійснюють організацію харчування учнів у закладах освіти Тернополя, теж було у порядку денному. Начальниці управління освіти довелося пояснювати депутатам, чому одним - віддали приміщення на рік, а іншим – на 5.

- Не секрет, що наші харчоблоки у школах – у поганому стані, - каже вона. – Тому при укладанні угод ми враховували, скільки коштів уже вклали підприємці у ремонти і оснащення приміщень їдалень. Тому і різниця у термінах. Над цим працювала комісія. Ми все вивчали ретельно, виїжджали у школи…

Пікетів не було
Пікетів не було

До речі, ця сесія спершу обіцяла бути «гарячою». Наприклад, громадські активісти у соціальних мережах заявляли, що Тарас Білан допоможе їм підняти питання про невідповідність посаді начальника управління транспорту і зв’язку Ігоря Мединського. Не судилося – депутат раптом захворів. До того ж, представники обласної аптеки №78 повідомляли про бажання виступити на засіданні. Але й цього у залі не було. Тому засідання пройшло спокійно, причому тривало близько 5-ти годин з однією короткою перервою (читайте про це ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео