Віра Олександрович

У Тернополі знайшли спосіб, як рятувати ветеранів від розлучень і самогубств (фото, відео)

Сарабун

Тернополяни піднімали проблемні питання і вносили власні пропозиції на сесії Тернопільської міської ради 5 квітня.

Сталося це, зокрема, тоді, коли черга дійшла до двох питань «Про надання в безоплатне користування майна комунальної власності за адресою: просп. Злуки, 53». Нагадаємо, дискусії щодо цієї нерухомості тривають давно. І першим претендентом на приміщення був Святотроїцький духовний центр ім. Д. Галицького. Але після смерті настоятеля храму Анатолія Зінкевича у залі знайшлося тільки 4 «за» благодійну їдальню.

Люди
Люди

Натомість ідею керівника обласного штабу “Правого сектору” Тернопільщини Назара Сарабуна підтримали 28 обранців тернополян. Власне, активіст запропонував створити у приміщенні, площею 253 кв. м на просп. Злуки, 53, Дім ветерана. Аналог такого, за словами пана Сарабуна, вже давно і ефективно діє у США.

[embed]https://youtu.be/4gC1A_wg5rA[/embed]

- Проект Дім ветерана вже впроваджують у Житомирі, - каже ініціатор проекту Назар Сарабун. - Що лежить в його основі? Після п'ятирічної війни ми отримали понад 30 тисяч ветеранів. Неофіційно серед них уже зафіксували понад тисячу самогубств. Банальна проблема відсутності психологічної координації і підтримки. Через те, що ветеранами не займаються, виникають кишенькові, дрібні ветеранські організації, які нині незрозуміло куди рухаються.

Назар Сарабун впевнений: якщо буде належна психологічна підтримка ветеранів, якщо їх правильно спрямуватимуть, то це принаймні знизить показники самогубств. Проте покращення може статися і в інших сферах.

[embed]https://youtu.be/rWV0sV0jAOU[/embed]

- В Америці наразі понад 4 тисячі осіб на рік здійснюють самогубства. І це - ветерани, - додає Назар Сарабун. - Це люди, які брали участь у бойових діях, а тепер - не бачать себе тут, в механізмі соціального життя. Вони не бачать, де себе можна прилаштувати. Переважно, мало хто хоче брати ветеранів на роботу, натомість у них - дуже багато енергії для створення навіть власної справи.

Депутати
Депутати

У «Дім ветеранів» колишні вояки зможуть просто прийти відпочити. Втім, паралельно можна буде отримати психологічну реабілітацію та іншу допомогу. Планують там організувати і навчання для сімей ветеранів, бо у таких родинах доволі частими є розлучення і насильство. За словами пана Сарабуна, до співпраці уже зголосилися активісти громадських організацій, а також - сертифіковані психотерапевти, які не перший рік ефективно борються із посттравматичним стресовим розладом.

Президія
Президія

Власне, у залі начебто не було незгодних із такою думкою, проте запитань у депутатів виникло чимало. Зокрема, політики хвилювалися, щоб такий центр якимось осередком «для обраних». Секретар міської ради Віктор Шумада тоді запропонував, щоб це була платформа для розвитку всіх ветеранських організацій Тернополя, а можливо – і Тернопільщини.

До речі, на 33-й сесії відбулося чимало цікавого – читайте про це ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео