Олег Снітовський

На Тернопільщині успішно запроваджують те, про що в інших областях тільки мріють (фоторепортаж) 

Заставка01 (Copy)

Лісівники Тернопільщини беруть курс на інноваційні технології

Науково-практична конференція з вирощуванню садивного матеріалу із закритою кореневою системою відбулася на базі ДП «Чортківське лісове господарство» під головуванням начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олега Яремка.

Особливість цієї конференції у тому, що у її проведенні взяли участь  працівники лісогосподарських підприємств не тільки Тернопілля, але й лісівники з Хмельниччини, Івано-Франківщини, Вінниччини, Черкащини, учені, науковці, представники низки компаній, дотичних то лісової галузі.

З привітальним словом до присутніх звернувся начальник управління Олег Яремко. Він зокрема сказав, що у Чортківському лісгоспі реалізували проект побудови сучасного лісорозсадницького комплексу з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою на основі технологій шведської компанії ВСС, яка є світовим лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насіннєвих центрів і розсадників.

Окрім цього, Олег Яремко розповів про участь лісогосподарських підприємств області у пілотному проекті, який проводить ТОВ “MOST-Україна” офіційний представник  ECO Organic Product в лісовій галузі України. Проект – довготерміновий і його мета - покращити продуктивність лісонасаджень та підвищити родючість грунтів.

А ось директор державного підприємства «Чортківський лісгосп»  Василь Фреяк акцентував увагу присутніх на технології вирощування посадкового матеріалу із закритою кореневою системою, як декоративних так і основних лісо утворюючих деревних порід. За його словами, за останні 5 років в розвиток лісорозсадницької справи та втілення новітніх технологій , підприємство вкладало власні кошти, а також була відчутна підтримка бюджетного фінанcування з обласної ради та облдержадміністрації.

- Чому ми пішли шляхом вирощування посадкового матеріалу із закритою кореневою системою? Не секрет, що найбільш продуктивні насадження створюються шляхом посіву, але ми зіткнулися із проблемою періодичності плодоношення основних деревних порід. Вивчивши досвід європейських країн, ми почали будівництво теплиць,  виготовляти  апарати  для  термотерапії та флотації  жолудя, встановлювати  холодильні камери, навіси  притінення, поливочні рампи на ділянках дорощування.  Застосовували різні методи зрошування серед яких, мікродощування, капельний  полив, туманоутворюючі  установки. У цьому році також придбали лінію із наповнення касет шведської компанії ВСС, що дає нам можливість уже в наступному рої вирощувати до 500 тис штук сіянців із закритою кореневою системою, - розповів Василь Фреяк.

Цього ж дня учасники науково-практичної конференції відвідали Колиндянське лісництво, де ознайомилися із центром лісонасінневої та лісорозсадницької справи, побачили теплицю із живцювання декоративних порід, притінюючий павільйон, повністю автоматизований полив у теплиці, полив у відкритому грунті. Також було продемонстровано процес вирощування декоративного посадкового матеріалу.

Фахівці також побували у Скала-Подільському лісництві, де за європейською технологією з устаткуванням шведського виробництва вирощують посадковий матеріалу лісових порід із закритою кореневою системою.

У цьому лісництві присутні гості мали можливість побачити роботу лінії напівавтоматичного посіву лісового насіння для вирощування сіянців із закритою кореневою системою, наповнення касет субстратом, висівання лісового насіння, теплиця з дослідженнями,  павільйон та поливочну рампу.

За словами лісничого Володимира Гайовського, інноваційні методи ефективно сприяють формуванню кореневої системи сіянців, дають високу приживлюваність, потужну енергією росту культур в наступні після садіння роки.  При цьому істотно зменшується собівартість створення лісових культур за рахунок можливості зменшення густоти садіння, скорочення витрат на догляд за культурами, прискорюється їх переведення у вкриті лісовою рослинністю землі.

І наостанок кілька цифр. За останні роки лісівники краю виростили понад 7,5 млн штук посадкового матеріалу, з них тільки цього року - 200 тис штук із закритою кореневою системою - 170 тис штук дуба та 30 тис штук модрини європейської. Такі цифри переконали учасників науково-практичної конференції у перевагах та ефективності вирощуванню садивного матеріалу із закритою кореневою системою у лісових господарствах України.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео