Віра Олександрович

Через коронавірус жителям Тернопільщини порадили відкласти поїздки за кордон (фото)

Снимок1

Про заходи, які запровадили на Тернопільщині для запобігання поширенню коронавірусної інфекції, йшлося під час брифінгу в обласній держадміністрації сьогодні, 27 лютого.

Присутніх запевнили, що наші медики готові до всіх очікуваних небезпек і мають необхідні засоби індивідуального захисту та оснащення для допомоги пацієнтам. Окрім того, працівники галузі охорони здоров'я краю начебто пройшли спеціальне навчання, як поводитися із хворим на коронавірус і навіть з особами, які із ним контактували. 

Снимок3
Снимок3

Нагадаємо, подібна нарада фахівців у приміщенні Тернопільської міської ради відбулася вчора, 26 лютого. І під час тієї розмови лікарі не були настільки спокійними в оцінці підготовки до вірогідного розвитку епідемії у нашому краї (читайте ТУТ і ТУТ прим.).

Ми, звісно, прогнозуємо різні варіанти, – каже начальник обласного управління охорони здоров'я Володимир Богайчук. – Особливо через те, що хворий або контактуючий із зараженим коронавірусом в область може приїхати автобусом з-за кордону. Я впевнений, що ми нормально підготувалися..

Він нагадав, що на позачерговому засіданні регіональної комісії із питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій буквально вчора визначили профілактичні заходи, які вже почали втілювати. Тож краян наразі попросили уникати масових заходів, особливо – у закритих приміщеннях (клубах, церквах тощо) і за перших симптомів вірусної інфекції відразу звертатися до лікарів.

Снимок4
Снимок4

– У нас є дві спеціалізованих бригади швидкої допомоги, оснащені відповідним обладнанням і засобами захисту, – пояснює пан Богайчук. – Саме вони будуть першими реагувати у випадку появи вірусу. Окрім того, для потенційних пацієнтів створили дві госпітальних бази: це – КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» і КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня».

За словами головного лікаря Тернопільщини, вже почали моніторинг людей, які їдуть до нас з-за кордону. Щодо них, у разі виявлення ознак гострої вірусної інфекції чи грипу, складають епіданамнез. Тобто обов’язково з’ясовують, чи не перебувала ця людина на території країни, де вже зафіксували випадки коронавірусу, чи не проживала поруч із хворими. 

– Також ми рекомендуємо жителям нашої області, за можливості, відкласти виїзд за кордон, навіть у сусідню Польщу, – підсумовує Володимир Богайчук. – Адже хворих на цю недугу вже виявили у кількох країнах, із якими ми межуємо кордоном.

Снимок5
Снимок5

Головний спеціаліст із сімейної медицини обласного управління охорони здоров'я Марія Сельська принагідно наголосила: якщо ви помітили у себе ознаки гострої вірусної інфекції чи грипу (нежить, підвищення температури, біль в горлі, кашель тощо), то варто залишатися вдома і телефонувати до свого сімейного лікаря. 

– На Тернопіллі угоди із цими фахівцями підписали майже 80% населення, тому я не бачу проблеми. За бажання, можливість сконтактуватися із фахівцем є у більшості, – стверджує вона. – А лікар уже підкаже, що вам треба робити далі. 

За її словами, усі місцеві медичні працівники вже отримали відповідні інструкції, пройшли навчання/тренінги і знають, яким має бути алгоритм дій у даній ситуації.

88056859_222716615439648_1100883938546548736_n
88056859_222716615439648_1100883938546548736_n

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео