Віра Олександрович

Кінотеатри, ресторани і спортзали зачинять для невакцинованих жителів Тернопільщини

Табу

Уряд України посилив правила для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки. Озвучив перелік усіх новацій під час брифінгу сьогодні, 30 листопада, Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Стосуються зміни і жителів Тернопільщини.

Нагадаємо, також із 9 грудня нещеплені від COVID-19 держслужбовців та соціальних працівників відсторонять від роботи.

Отже, невакциновані тепер, за словами міністра, не зможуть: - брати участь у проведенні масових заходів, - відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни; - бари, ресторани, кафе.

Окрім того, термін дії «жовтого» сертифіката із 6 грудня стає лише 30 днів. Мається на увазі довідка про вакцинацію однією дозою будь-якої вакцини. До того ж, із 9 грудня набуде чинність Наказ про розширення переліку професій, для яких вакцинація є обов’язковою. Зауважимо, цього разу мова йде про: - працівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади; - працівників установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів захисту прав дітей, реабілітаційних закладів; - працівників підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави («Укрпошта», «Укрзалізниця» та інші).

До речі, контроль за допущенням до роботи тільки тих працівників, які мають документи про щеплення чи протипоказання до вакцинації, покладається на керівника підприємства. Якщо працівник ухиляється або відмовляється від отримання щеплення, керівник має проінформувати його про правові наслідки таких дій і відсторонити його від виконання професійних обов’язків. Для цього керівник повинен скласти відповідний акт і видати наказ або розпорядження, яке обов’язково надають для ознайомлення особі, яку відсторонюють. Важливо, що звільняти працівника через відсутність щеплення - незаконно. Для цього відсутні правові підстави. Щойно працівник отримав принаймні одне щеплення проти COVID-19, підстав для продовження його відсторонення від роботи немає. Працівник має бути допущений до роботи.

Довідка. Якщо під час перевірки виявляють, що на підприємстві працюють особи, які ухиляються або відмовляються від щеплення, складається акт про порушення ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил щодо карантину людей». Відповідальність за порушення вказаної статті для керівника підприємства складає від 34 тис. грн. Перелік і контакти всіх пунктів та центрів - ТУТ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео