Віра Олександрович

Головний медик Тернопільщини пояснила, що чекає на невакцинованих краян із 6 грудня

Ярмоленко

Вже із 6 грудня посилять карантинні обмеження у «жовтій» зоні. Про це раніше повідомляв міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Тепер цю інформацію підтвердили у Тернопільській обласній держадміністрації.

Нагадаємо, наш край – один із небагатьох, що постійно перебував у «жовтій» зоні епідемічної небезпеки. Ба більше, у нас останнім часом почала значно поліпшуватися ситуація із захворюваністю. У Тернополі навіть заговорили про відміну частини вимог місцевого Штабу. Тривогу у медиків наразі викликали лише показники смертності. Причому помирали у нас переважно невакциновані громадяни. Саме тому нові карантинні правила, введені урядовцями, здебільшого стосуватимуться невакцинованих осіб.

- Ще 24 листопада Кабінет Міністрів вніс зміни до Постанови №1236, посиливши карантинні правила, зокрема - для невакцинованих громадян, - каже начальниця обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. – Насамперед нові правила торкнуться регіонів, що перебувають на «жовтому» рівні епіднебезпеки. Тернопільщина входить до їхнього числа.

Від 6 грудня відвідувати громадські заклади на «жовтому» рівні можна буде лише тим людям, які отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19 або мають негативний тест чи сертифікат про одужання. Ця ж норма поширюється і на співробітників.

- Посилення правил для невакцинованих потрібне, щоб зменшити навантаження на лікарів і всю медичну систему, - додає пані Ярмоленко. - Адже до стаціонарів здебільшого потрапляють саме ті пацієнти, які не отримали повного курсу щеплення. Саме це ми зараз і констатуємо. У лікарнях Тернополя, зокрема, немає жодного важкого вакцинованого пацієнта.

Жовтий
Жовтий

Втім, додали урядовці і нові норми для «зеленого» рівня, уточнює начальниця обласного департаменту охорони здоров’я.

- Додали заборону регулярних і нерегулярних перевезень пасажирів у міському і внутрішньообласному громадському транспорті у кількості більшій, ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50% місць для стояння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, - уточнює вона. - Ця норма також буде чинною у «жовтій» зоні.

зелений_рівень
зелений_рівень

- До речі, весь бізнес працюватиме і обмеження, передбачені «жовтим» рівнем, не діятимуть, якщо всі працівники та відвідувачі матимуть один із документів: «жовтий» COVID-сертифікат або паперову довідку 063-О чи «зелений» COVID-сертифікат, - каже вона. - Підійдуть також: Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ, негативний результат ПЛР або експрес-тесту.

Показати працівник чи клієнт зможе і сертифікат про одужання від COVID-19. Цей документ чинний 105 днів із дати встановлення діагнозу. Власне, один із працівників фірми/організатора заходу, як пояснила пані Ярмоленко, муситиме стояти при вході і перевіряти температуру та документи у всіх клієнтів/відвідувачів. Відповідальність за організацію цього процесу нестимуть керівники. Штраф у разі виявлення порушень пред’являтимуть саме їм.

- Тобто для роботи і відвідування закладів на «жовтому» рівні достатньо отримати хоча б одне щеплення і мати бодай «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат або тимчасову довідку 063-О, видану сімейним лікарем або лікарем, який проводив щеплення, - зауважує Ольга Ярмоленко. – Втім, зауважте, термін дії «жовтого» сертифіката тепер зменшили до 30 днів.

Натомість на «червоному» рівні, за словами начальниці, забороняється: - робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки і замовлень «на виніс»; - робота закладів освіти, в яких повністю вакциновані менш як 100% співробітників; - робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо; - робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл; - робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів, - проведення масових заходів; - робота закладів культури.

- Важливо знати всім, що ці обмеження не діятимуть у тих випадках, якщо 100% співробітників і відвідувачів чи учасників вказаних закладів або заходів будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат, негативний результат ПЛР-тестування чи експрес-тестування на антиген або сертифікат про одужання, - наголошує медик. – Тому я ще раз нагадую усім про необхідність вакцинації. Ми в області зробили все, щоб всі охочі могли імунізуватися..

Червоний
Червоний

До слова, «жовтий» COVID-сертифікат (про першу дозу – прим.) не буде чинним для роботи і відвідування громадських закладів на «червоному» рівні епіднебезпеки.

Довідка. Роботу банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек і продовольчих магазинів на «червоному» рівні не обмежуватимуть, проте обов’язковим для них залишать дотримання протиепідемічних правил. Водночас, починаючи з «помаранчевого» рівня, ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил може місцева влада.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео