Ростислав Фук

11-річному Владику з Тернопільщини зробили пересадку серця (фото)

Врятувати одразу п’ять життів вдалося завдяки згоді сімʼї донора. Складне, але правильне рішення прийняли батьки 15-річного хлопчика, який помер через крововилив у мозок

Пересадку серця зробили 11-річному Владику з Тернопільщини. Діагноз — дилятаційна кардіоміопатія — йому встановили в шість місяців. Про це повідомляють на фейсбук-сторінці Першого медичного об’єднання Львова.

Недугу спровокувало важке запалення легень. Серце хлопчика могло зупинитися будь-якої миті: воно було втричі збільшене та заледве поміщалося в грудній клітці.

Окрім Владика, врятувати ще чотири життя вдалося завдяки згоді сімʼї донора. Складне, але правильне рішення прийняли батьки 15-річного хлопчика, який помер через крововилив у мозок.

Завдяки цьому вперше в Україні виконали спліт-трансплантацію печінки. Донорський орган під час операції розділили на дві частини, які успішно пересадили малюку і дорослому.

Так, Луці із Житомирщини лише 1,3 року. У малюка біліарна атрезія. Печінка поступово відмовляє. Без операції у дитини лишалося хіба кілька місяців. Лука отримав меншу долю печінки. Більшу хірурги пересадили 20-річному чоловіку з Винників.

Запрацювали нові нирки і у 12-річного Гени з Харкова та 18-річного Івана з Черкащини. Тепер вони нарешті можуть забути про апарат гемодіалізу та жити повноцінним життям.

Минув рівно тиждень після трансплантацій. Нині усі пацієнти почувають себе добре.

Читайте також: У Тернополі провели першу операцію з пересадки серця

38-річний Андрій Чурзін розповів, як почувається після пересадки серця у Тернополі

Фото Першого медичного об’єднання Львова

Вибір читачів за тиждень

Відео