Олена Чепіль

Акція «Доба» у Тернополі: школярі провели 24 години у стінах музею політвʼязнів (фото)

Акцію провели 10-11 лютого до Дня памʼяті Героїв Крут

24 години у камерах Тернопільського музею політвʼязнів провели учні з різних областей України, аби вшанувати всіх поневолених та закатованих українців. Акцію «Доба» провели у Тернополі протягом 10-11 лютого члени Спілки Української Молоді до Дня памʼяті Героїв Крут. Старшокласники на цілу добу залишилися у приміщенні музею, яке розміщене в колишньому слідчому ізоляторі КДБ. 

Мета такого заходу популяризувати серед молоді розуміння того, що бути патріотом, як в період СРСР, так і зараз – важко, але надзвичайно важливо. Цьогоріч участь у заході взяли 28 СУМівців віком від 13 до 17 років з Дніпра, Львову, Калуша та Тернополя. 

Тернополянка Вікторія Сворінь бере участь у заході  вже п’ятий рік поспіль. 

Такі заходи потрібні, тому що це памʼять про нашу історію. Можна провести паралелі, як було колись з політвʼязнями, і як  зараз з нашими військовими, - розповідає юначка. 

У межах акції “Доба” відбулися різні гутірки, квест по музею, екскурсія. Частина акції – це мовчанка. Тоді упродовж певного часу учасники проводили наодинці в камерах. Також для учасників акції провадив Катехизацію капелан СУМу та Ректор Трьохсвятительської духовної семінарії отець Петро Жук. 

Мовчанок в нас було дві по годині часу.  У цей час ми сиділи в окремих карцерах, думали про закатованих українців, а також писали листи в майбутнє. Під час квесту дізналися багато нового та цікавого про музей та про те, що в ньому знаходиться. Такі заходи допомагають молоді у цікавій формі вивчати історію України, – каже Вікторія Сворінь. 

Акцію «Доба» в Тернополі представники Спілки Української Молоді організовують з 2004 року. Спершу цей захід проводили для студентів, а вже згодом почали й для старшокласників. 

Фото Вікторії Сворінь

Вибір читачів за тиждень

Відео