Ростислав Фук

Коли найкраще садити плодові дерева: поради тернопільської садівниці

Любов Бойко нагадує, що осінь – не лише час закладення молодого саду, а й догляду за іншими деревами

Щороку садівники-початківці ставлять собі питання, коли краще садити плодові дерева: восени чи навесні? Досвідчена тернопільська садівниця Любов Бойко радить це робити осінню, а точніше – в жовтні. За зиму, стверджує, саджанець добре вкорениться, а навесні, тільки-но блисне сонце, почне розпускати бруньки. Про це пише Сільський Господар.

Колись господарі завжди бралися садити молоді дерева після 10 жовтня. Як на мене, це справді найкраща пора, – переконана пані Люба. – Хоча чимало людей все-таки робить це навесні, бо переживають, що взимку саджанець змерзне. Але це не так. Пояснюю чому. Відомо, що за перших приморозків дерево переходить у фазу спокою, однак його коренева система продовжує рости доти, поки не замерзне земля. Ще один плюс на користь осені: цієї пори дерево не потребує регулярного зволоження. Достатньо один раз полити під час садіння. 

Любов Бойко поділилася своїм досвідом садіння плодових дерев:  

Спочатку викопую глибоку яму, далі вливаю туди відро води і чекаю, поки її вбере земля, – розповідає садівниця. – Потім вношу перегній чи іншу поживу, присипаю землею, додаю деревний попіл. Він діє як антисептик і розрихлювач ґрунту. Перед садінням на стрижневих коренях роблю невеличкий зріз на 2–3 см. Рівномірно розподіляю у ямі коріння і починаю злегка присипати землею, щоразу її втрамбовуючи. Засипати ґрунтом треба не вище за кореневу шийку, або місця щеплення. Наприкінці саджанець ще раз рясно поливаю водою. 

Водночас жінка нагадує, що осінь – не лише час закладення молодого саду, а й догляду за іншими деревами. Цей процес включає насамперед обприскування. Обрізувати дерева восени садівниця не рекомендує, радить це робити навесні. А от захистити сад від зайців напередодні зими треба обов’язково.  

Для цих потреб можна скористатися спеціальним садовим бинтом або ж агроволокном чи мішковиною, – каже пані Люба. – Дехто обгортає кукурудзинням, але з ним треба бути обережним, бо там люблять заселятися миші. Якщо ж непрохані гості все-таки погризли кору, то цьому зарадить звичайна олійна фарба. Спочатку місце пошкодження, зокрема, і механічне, потрібно зачистити стерильним ножем і змастити фарбою. Через деякий час рана заживе.  

Читайте також: Молодий фундуковий сад на Тернопільщині вже дає перші врожаї горіхів.

Авторка: Марія Безкоровайна

Фото Сільського Господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео