Тетяна Бакай

«Думаю, Сергій би нами пишався»: дружина полеглого Героя з Тернополя розпочала виробництво 100 FPV-дронів (відео)

“Виграти війну ми зможемо лише дронами”, – завжди говорив Сергій Коновал. Організувати виробництво цих апаратів було його ідеєю, яку після його загибелі взялася реалізовувати дружина 

Вони мріяли про мирне щасливе життя вдома, однак планам завадила війна. Волонтерка Ольга Данченко і захисник Сергій Коновал тільки нещодавно одружилися, та, на жаль, сімейне щастя тривало недовго. Командир другої стрілецької роти “Сталева сотня” Сергій Коновал із позивним “Норд” загинув 6 квітня поблизу Часового Яру на Донеччині. Разом з ним поліг його заступник Тарас Петришин. Для того, аби помститися ворогу за їх смерть, Ольга Коновал спільно із друзями вирішила розпочати виробництво 100 FPV-дронів. 

Насправді цим дуже горів Сергій і, аналізуючи все, що відбулося за 2 роки повномасштабної та 10 років війни, він говорив, що війну ми можемо виграти лише дронами. Тому це його ідея і ми організували виробництво FPV-дронів у Тернополі, – розповідає волонтерка, дружина загиблого Героя Сергія Коновала Ольга Коновал.

У команді Ольги Коновал близько семи людей, які виготовляють дрони. Зараз вони на етапі пошуку необхідних деталей і лише тоді зможуть розпочати виробництво безпілотників. Однак саме з отриманням усіх необхідних матеріалів є труднощі, каже волонтерка. 

Навіть дещо ми виготовляємо самі завдяки 3D-принтеру. Те, що не можемо виготовити самі, то закупляємо і за кордоном, і в Україні. Вже десь 70% деталей куплено, а інше потрібно чекати з-за кордону, – каже волонтерка. 

Закупляти усі необхідні деталі вдається завдяки підтримці небайдужих. У своїх соцмережах Ольга Коновал відкрила збори “На помсту”, де усі охочі можуть задонатити. 

Виготовляють FPV-дрони двох розмірів: восьмого та десятого. 

8 розміру - це одноразові дрони. А от 10-ті мають дещо іншу функцію. У критичних ситуаціях він може працювати на доставку медикаментів, їжі, води. Відповідно він доставляє бійцям те, що необхідно, і повертається назад. Коли є ситуація, що хлопці в оточенні, то це дуже рятує, – зазначає Ольга Коновал. 

Як каже Ольга Коновал, любов до чоловіка додає їй сил та мотивації не зупинятися, а працювати й надалі на Перемогу. 

Наші відносини були прикладом чистої любові та почуттів і незважаючи, що Сергія не стало, це почуття нікуди не зникло в мені. Я зранку прокидаюсь з великим відчуттям любові і засинаю з ним також. Просто є розуміння того, що він би пишався, – розповідає  дружина загиблого Героя Сергія Коновала.

Також дуже цінною для волонтерки є підтримка бійців. 

Вони мені кожного дня дзвонять і кажуть: «Приїжджай». Вони захоплюються та вірять в мене. Щоранку питають, чи я вже поїла, і таким чином стараються замінити трішки ту увагу, яку приділяв мені Сергій. І це дуже сильно. Це просто інша сімʼя, – каже Ольга Коновал. 

Усі, хто хоче долучитися до збору “На помсту” можуть задонатити на банку у соцмережах Ольги Коновал. 

5375 4112 0515 9911 – картка Монобанку

Читайте також: «Вони завжди йшли попереду»: у Тернополі поховали командира і заступника «Сталевої сотні».

Фото з особистого архіву Ольги Коновал, відео Романа Луциківа та Руслана Жирова

Вибір читачів за тиждень

Відео