Оксана Бучко

Тернополянин розповів, які сувеніри можна сміло привозити з Африки, а яких купувати там не варто (фото)

205220704_4124845747636575_35022357591348804_n

Вироби з каменю, з вулканічної лави, з червоного, або чорного (ебенового) дерева у формі бегемотів, підставок під книги у вигляді носорогів або слонів, африканок з тонкою шиєю і неймовірною грацією, магнітиків на холодильник – такі сувеніри можна привезти на згадку з Африки. Тернополянин Юрій Кульпа, який перебуває на миротворчій місії у Конго, розповідає про ціни на такі подарунки, а також застерігає не купувати деякі із них.

- Мабуть, кожен хто перебуває у відпустці, у відрядженні чи на відпочинку в іншій країні має намір привезти для себе сувенір на згадку, або невеличкий подарунок для знайомих, друзів, родичів, - пише він. - В Африці серед розмаїття товарів для інтер’єру, гардеробу, речей для повсякденного ужитку, чимало сувенірів виготовлених власноруч. Торгують ними на ринках, в крамничках або посеред вулиці. У місті Гома, що в ДР Конго, ціни на дрібні сувеніри коливаються від одного американського долара до пятдесяти, в залежності від вибору. Практично за кожен товар потрібно торгуватися, адже мзунгу - біла людина мовою місцевих, або іноземець, на якому можна добре заробити. Скажімо, за розмальовану тарілку середніх розмірів місцевий продавець просив десять доларів. Після перемовин не куплю, бо дорого ціна опустилася вдвічі й торгаш готовий був віддати її за п’ять. Те ж саме з дерев’яними горилами. За невеличкий в розмірах екземпляр хотів пять доларів, а коли покупець розвертався та йшов до іншого, віддавав її вже за три. Деревяний самокат маленьких розмірів (чукуду) вартує 1-2 долари, дармовис (брелок) - один долар.

Тернополянин радить не обирати на подарунок дерев’яні маски. Подейкують, що енергетика такого виробу може принести біду новому власнику, оскільки маски в Африці асоціюються з проведеннями різних заходів чи ритуалів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео