Тетяна Бакай

Художниця з Тернопільщини малює на тарілках визначні місця області (фото, відео)

У доробку 21-річної Софії Демків вже понад 25 розписаних тарілок. На них можна побачити й Тернопільську Катедру 

Стародавні храми, палаци та інші визначні місця Тернопільщини зображає на тарілках художниця з села Грабовець Софія Демків. 21-річна дівчина за освітою фармацевтка. Хист до малювання у неї з дитинства. А рік тому захопилася розписом тарілок. 

Така ідея в мене з’явилася, коли я повернулася з-за кордону і вирішила створити щось унікальне. Так і з’явилася моя перша тарілка, на якій я зобразила палац у рідному селі Грабовець, де я живу, - пригадує художниця. 

На малюнках – церкви, палаци та костели

У доробку Софії є вже понад 25 тарілок. На них можна побачити Тернопільський Архикатедральний собор, Зарваницю, церкви у селі Великі Бірки та Великі Гаї. Деякі свої тарілки художниця малювала у подарунок друзям, які забрали їх з собою за кордон. На них зобразила саме ті храми та костели, що знаходяться у країні їх перебування. 

Процес створення малюнка на тарілці досить непростий. Спершу дівчина шукає фото того чи іншого визначного місця в інтернеті, тоді намагається вписати його в круг, щоб він гарно виглядав на тарілці, і малює. Якщо ж фото не підходить, то Софія бере усе необхідне спорядження та вирушає до того місця, яке хоче зобразити на своєму малюнку.

Коли приїжджаю до потрібної будівлі, то роблю собі її фото, обходжу з усіх сторін, щоб не пропустити жодної деталі. Адже саме їх особливо люблю малювати, - розповідає Софія. 

Обрамлює візерунком борщівської вишивки

На створення однієї тарілки Софія Демків витрачає приблизно тиждень. Це є оптимальним терміном роботи з урахуванням того, за скільки висихає фарба. Хоч дівчина й вміє малювати портрети й пейзажі, однак на тарілках все ж дотримується канонічного стилю й зображує саме архітектуру. Навколо малюнка робить обрамлення візерунком борщівської вишивки – найбільш відомої на Тернопільщині. Знизу тарілки – підпис із назвою місця, яке зображене. Його Софія завжди робить вишневим кольором, який чудово доповнює вишивку.  Сама тарілка для нанесення зображень має бути фарфоровою. 

Я завжди купую тарілки від одного виробника. Адже дуже важливо, щоб і розмір був однаковий: 20 см в діаметрі. Фарби у своїй роботі використовую акрилові і намагаюсь підібрати  якомога кращі кольори, щоб малюнок виглядав реалістично, –  каже художниця. 

Софія Демків планує намалювати ще більше визначних місць Тернопільщини на тарілках, щоб таким чином зберігати про них пам’ять та передавати її нащадкам. 

Фото з особистого архіву Софії Демків

Відео Руслана Жирова

Вибір читачів за тиждень

Відео