Ростислав Фук

Із Тернополя до США намагалися незаконно вивезти ексклюзивну скам’янілість юрського періоду

Експерти зазначають, що зразок оригінальний та підкреслюють його досконалу збереженість

Працівники Київської митниці затримали ексклюзивну скам’янілість юрського періоду при спробі незаконно переслати її за кордон. Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Тернополя до США, митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінець з наростами. Про це повідомляють у пресслужбі Державної митної служби України.

Через зовнішні ознаки органічних решток на камені його скерували до Національного науково-природничого музею для встановлення належності зразка до культурної цінності.

Як визначили експерти, цей «камінець» – панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp. З позиції палеонтолога, це - ексклюзив. Ймовірне місце знахідки – Трахтемирів (Черкащина), басейн річки Дніпро. Геологічний вік - близько 161-165 млн років, – йдеться в повідомленні.

Експерти зазначають, що зразок оригінальний та підкреслюють його досконалу збереженість. Скам’янілість походить з келовейських відкладів юрського періоду. Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести знахідку до Державного реєстру національного надбання, а також до Музейного фонду України.

Митники нагадують, що для вивезення через митний кордон культурних цінностей необхідно мати відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого документа не надали.

Складено протокол про порушення митних правил за статтею 473 Митного кодексу України. Скам’янілість вилучено до рішення суду.

Фото Державної митної служби України

Вибір читачів за тиждень

Відео