Ростислав Фук

«Київстар» масово атакували хакери: як оператор вирішує проблему

До вирішення питання залучили представників правоохоронних органів та спеціальних державних служб

Уранці 12 грудня «Київстар» став мішенню потужної хакерської атаки. Про це повідомляють на сторінці компанії в фейсбуці.

Атака спричинила технічний збій, у результаті якого тимчасово недоступні послуги мобільного зв’язку та доступу в інтернет.

Наразі для фіксації обставин та наслідків протиправного втручання у діяльність мережі залучили правоохоронців та спеціальних державних служб.

Працюємо над усуненням наслідків для якнайскорішого відновлення зв’язку. Найважливіше, що станом на зараз персональні дані абонентів не скомпрометовані. Ми щиро перепрошуємо за тимчасові незручності та дякуємо за розуміння. Наша команда обов’язково надасть компенсацію тим абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися нашими сервісами, - йдеться в повідомленні.

Гендиректор «Київстару» Олександр Комаров заявив, що терміни відновлення роботи сервісів оператора незрозумілі. Про це він сказав у своєму відеозверненні, пише Українська Правда.

Війна з Росією має багато вимірів і один з них - у кіберпросторі. На жаль, сьогодні вранці Київстар став ціллю надпотужної хакерської атаки в результаті якої тимчасово недоступні послуги зв’язку та доступ до інтернету.Поки що терміни відновлення сервісів остаточно незрозумілі, - зазначив бізнесмен.

На час усунення технічних складнощів радили абонентам користуватись можливостями послуги «національний роумінг». Однак це не працює внаслідок збою, який нині ще триває

Також Генерального прокурора здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами здійснення кібератак на інформаційні та комунікаційні системи критичної інфраструктури України, органів влади, підприємств та установ, з боку злочинних угруповань, спеціально створених російською федерацією. Відомості за вказаним фактом внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань як окремий епізод злочинної діяльності.

У межах кримінального провадження тривають невідкладні слідчі дії, спрямовані на встановлення обставин та причин, що призвели до збою в роботі мобільного оператора. Слідчі перевіряють версію щодо причетності до кібератаки спецслужб рф. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює СБУ, - йдеться в повідомленні офісу генерального прокурора.

Фото з відкритих джерел, відео Українська Правда

Вибір читачів за тиждень

Відео