Львівська художниця та французький священик презентували проект «Еммануїл» (фото, відео)

Сакральний живопис у поєднанні із дебютною поезією французького священика привезла в Тернопіль львівська художниця Олена Смага. Різні прояви Бога в житті людини вона зобразила на картинах проекту ««Еммануїл», який презентували в «Бункермузі» 7 квітня.

- Картини – це відображення Святого Письма, - розповідає Олена Смага. – Поруч із образом є відповідна цитата з Біблії. Усі роботи об’єднують роздуми щодо назви Еммануїл, що означає «Бог з нами». Тобто з нами  життя, любов, Євхаристія.

Для виконання картин художниця обирає техніку графіті в поєднанні зі шкрябанням. Каже, що такий стиль передає бажання залишити повідомлення для людей. Поки авторка своїх картин не продає.

- Я використовую ножі та скальпелі; шкрябаю, а потім заливаю усе акриловими фарбами, - продовжує художниця. – Малюю виключно на сакральну тематику, це моя професійна спрямованість і хобі. Картини є не зажди до кінця зрозумілими пересічному глядачеві. Роз’яснення їх суті дозволяє ближче пізнати Бога через мистецтво. До прикладу, одна з картин – це незвичне бачення Триєдиності – Отця, Сина і Духа. І хоч не всі одразу бачать такі речі, але люди уже пропонували почепити такі картини в храмах.

Живопис перегукнувся у цьому проекті з поетичними рядками. Результатом зустрічі художниці з отцем Дені Кардіно став дебют священика у поезії. Тепер він планує видати свою першу збірку з віршами.

- Я отримав фото однієї картини і вирішив зробити статтю про неї, - каже о. Дені Кардіно. – Але не зміг стримати потік поезії, яка озвучила образ цієї роботи. Коли приїхав в Україну, написав поезії до всіх інших картин. Глядачі запитують – чи картини є образами? Не потрібно таких питань. Важливо вміти прийняти відкриття Бога, яке хотіла передати Олена своїм талантом.

Проект уже презентували у Львові. Організувати презентацію допомогла міжнародна спільнота католицької церкви «Дім Серця» (Heart’sHome), місіонером якої є о. Дені Кардіно. Після Львова першим містом для показу став Тернопіль. Виставку у «Бункермузі» можна переглянути до 21 квітня. Галерея працює щодня з 16 год.

Катерина БОЙКО

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео