Тамара Коблик

На Підгаєччині досі триває процес декомунізації (фото)

У Підгаєцькій громаді досі не декомунізували 9 радянських пам'яток

У населених пунктах громади перейменували всі вулиці з радянськими назвами, проте ще залишається 9 пам’ятних знаків, що підлягають дерусифікації. Про це повідомили на сторінці Підгаєцької міської ради у фейсбуці.
 
Відділ культури, туризму, молоді та спорту вже підготував проєкт рішення «Про проведення робіт із пристосування, демонтажу пам’яток історії місцевого значення та об’єктів, що не є об’єктами культурної спадщини», згідно з яким пропонуються варіанти пристосування цих пам’яток.

Зокрема, планують демонтувати з Братської могили воїнів радянської армії у Підгайцях обеліск з надписами прізвищ та надпису російською мовою, встановити там хрест та символічну плиту з надписами прізвищ українською мовою і зображенням дати 1939-1945 рр.

Пам’ятний знак воїнам-землякам, які загинули в роки Другої світової війни, у с. Голгоча пропонують демонтувати. Подібний пам’ятний знак, який знаходиться у с. Мужилів, хочуть залишити, але замінити надпис на плиті «1941-1945 роки Вам безсмертні герої, що в грізну годину життя віддали за свою батьківщину» на «1939-1945» і додати табличку «Полеглим у Другій світовій війні».

На Братській могилі воїнів радянської армії у Мужилові пропонують замінити дату «1941-1945» на «1939-1945», надпис «Полеглим воїнам радянської армії» на «Полеглим у Другій світовій війні», зображення п’ятикутної зірки на хрест.

У селі Степове на Братській могилі воїнів радянської армії надпис хочуть замінити на: «Полеглим у боях за с. Поплави та с. Ригайлиха (тепер с. Степове) у Другій світовій війні».

Пам’ятний знак воїнам-землякам, які загинули в роки Другої світової війни, у с. Гнильче також зазнає змін. Там пропонують замінити надпис «Воїнам-землякам, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945» на надпис «Пам’ятний знак полеглим воїнам-землякам у Другій світовій війні 1939-1945 років» та виготовити таблички з іменами полеглих.

У с. Мирне на Обеліску односельцям, які загинули в боротьбі за радянську владу, хочуть встановити додаткову табличку і замінити надпис на: «Землякам, полеглим у Другій світовій війні 1939-1945 років».

У с. Завалів пропонується заміна аварійного пам’ятного односельцям, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни, на вертикальну табличку з прізвищами односельців та надписом «Землякам, полеглим у Другій світовій війні 1939-1941 років».

Щодо перенесення пам’ятника радянським солдатам Топоркову та Зубкову – до Міністерства направили науково-проєктну документацію. Мерія очікує дозвіл на проведення ексгумації та перенесення тіл.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео