Тамара Коблик

На Тернопільщині щепили понад тисячу дітей, які пропустили вакцинацію проти кору

Медики пояснили, як перевірити, чи має ваша дитина захист від цієї небезпечної хвороби

На Тернопільщині продовжується catch-up кампанія з імунізації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи.

В області щепили вже 1 318 дітей, які за певних обставин пропустили вакцинацію. Про це під час брифінгу розповіла директорка департаменту охорони здоров’я ОВА Ольга Ярмоленко.

Перш ніж почати цю кампанію ми збирали інформацію, скільки дітей ще потребують щеплення. Після того, як ми отримали від держави потрібну кількість вакцини, розпочалась catch-up кампанія. Хочу наголосити, щоб батьки не вагались і звертались до педіатрів, аби захистити своїх дітей від кору, паротиту та краснухи, - сказала Ольга Ярмоленко.

Нагадаємо, на Тернопільщині підтвердили випадок кору.

Інколи буває так, що батьки не знають, чи має дитина щеплення проти кору. Або мають сумніви щодо цього. Це поширена ситуація, а особливо зараз, коли багато людей втратили медичні документи через агресію росії. У Департаменті охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації розповіли, як перевірити, чи має ваша дитина захист від цієї небезпечної хвороби.

Крок 1 – зверніться до сімейного лікаря чи педіатра, щоб перевірити, чи є запис про щеплення в медичних документах.

Відомості про щеплення можуть бути в таких документах:

☛ «Історія розвитку дитини» (форма No 112/о)

☛ «Карта профілактичних щеплень» (форма No 063/о)

☛ «Карта імунізації» (форма No 063-1/о)

☛ «Медична карта амбулаторного хворого» (форма No 025/о)

☛ Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

☛ довідка про проведені щеплення

Вакцинацію також могли внести в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). Перевірити ці записи також може лікар.

Крок 2 – якщо ви не пам’ятаєте, чи робили вам або дитині щеплення, а записи про це в медичних документах відсутні — можна зробити аналіз на наявність антитіл до кору.

Перевірити, чи дитина захищена від кору, можна за допомогою аналізу на наявність антитіл до кору – імуноглобулін G до збудника. Якщо антитіла є, значить у дитини є захист від цієї інфекції. Вакцинація від кору не потрібна. Наявність антитіл може бути як і в результаті вакцинації, так і в результаті перенесеної хвороби.

Крок 3 – якщо відсутні записи у документах чи в ЕСОЗ про щеплення, відсутні антитіла до кору, або неможливо провести аналіз для їх визначення — необхідно почати вакцинацію спочатку.

Зверніться до лікаря, щоб скласти індивідуальний графік вакцинації дитини. Введення додаткових доз вакцини є безпечним для здоров’я. Це підтверджено результатами досліджень та рекомендовано ВООЗ та Європейським центром з профілактики та контролю захворюваності.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео