Ростислав Фук

На Тернопільщині школяр два роки цькував однокласників: що вирішив суд

Оскільки педагогічний колектив ніяк не відреагував на булінг, мати одного з однокласників була змушена звернутись до поліції

Суддя Тернопільського апеляційного суду розглянув апеляційну скаргу матері школяра на постанову Підволочиського районного суду від 1 вересня, якою її визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 173-4 КУпАП (булінг (цькування) учасника освітнього процесу, вчинене малолітнім) та накладено штраф на користь держави в розмірі 850 грн. Про це повідомили у пресслужбі апеляційного суду. 

Відповідно до матеріалів справи, син жінки – учень Новосільського ліцею ім. Мирона Зарицького Скориківської громади упродовж 2021-2023 навчальних років систематично цькував трьох своїх однокласників. А саме постійно ображав їх нецензурною лайкою та принижував. Оскільки хлопець є малолітнім, адміністративну відповідальність за вчинки сина понесе його матір.

Не погодившись із судовим рішенням, жінка подала апеляційну скаргу і просила постанову місцевого суду скасувати та закрити провадження у справи за відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення (пункт 1 статті 247 КУпАП). Зазначала, що в протоколі не конкретизовано дати і які саме насильницькі дії вчинив її син щодо потерпілих та чи насправді його дії мали систематичний характер.

Суддя, проаналізувавши матеріали справи, прийшов до висновку, що суд першої інстанції всебічно, повно та об'єктивно дослідив усі обставини справи і виніс рішення у точній відповідності до закону.

Так, мати одного з малолітніх потерпілих у судовому засіданні розповіла, що тривалий час помічала зміни в поведінці дитини. Син почав гірше вчитись, ходив пригнічений й відмовлявся йти до школи, однак про причини нічого не розповідав. Тоді вона розпитала його однокласників та їхніх батьків і взнала, що однокласник систематично цькував й психологічно знущався з її сина. З цього приводу вона звернулась до вчителів і директора ліцею. Оскільки педагогічний колектив жодним чином не відреагував на булінг, була змушена звернутись до поліції.

 Працівники поліції, які здійснювали перевірку зверненням Зоряни Б., у судовому засіданні повідомили: більшість учнів класу розповіли, що Дмитро М. упродовж 2021-2023 навчальних років систематично нецензурно висловлювався та публічно принижував трьох своїх однокласників. Крім того, малолітнього Б. змушував виконувати контрольні роботи, зокрема з англійської мови за себе та інших учнів. Усе відбувалось за відсутності вчителя у класі. Б. жалівся педагогм, але вони не реагували. Тому за ігнорування на булінг-дії директора ліцею було притягнуто до адміністративної відповідальності у виді штрафу в розмірі 850 грн. На переконання судді апеляційного суду, вищенаведені докази повністю підтвердили вчинення Дмитром М. протягом 2021-2023 навчальних років систематичного цькування (булінгу), що виражалось в образах нецензурною лайкою та публічних приниженнях трьох його однокласників Б., П., О. у присутності інших учнів. Вказані дії могли спричинити шкоду психологічному здоров'ю П. і О. та спричинили шкоду психологічному здоров'ю малолітнього потерпілого Б., що підтверджено консультаційним висновком спеціаліста, згідно з яким у хлопця виявлено соціально-тривожний розлад, – йдеться в повідомленні.

Стосовно зауваження апелянтки, що в протоколі про адміністративне правопорушення не конкретизовано дати вчинення булінгу, то цей факт не спростовував вчинення адміністративного правопорушення, оскільки психологічні знущання відбувались постійно і систематично протягом двох років, про що розповіли однокласники потерпілих, але учні не змогли пригадати конкретних дат його вчинення.

З огляду на наведене, суддя Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу залишив без задоволення, а постанову суду першої інстанції – без змін.

Читайте також: Як протидіяти булінгу в школі

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео