Тамара Коблик

На Тернопільщині виявили рідкісну червонокнижну бджолу (фотофакт)

Довжина тіла бджоли-тесляра - 20–30 мм. Тіло чорне, але груди і особливо голова часто із синім металічним блиском, крила темні з фіолетовим відливом

Рідкісну червонокнижну бджолу ксилокопу звичайну побачили у с.Шили на Збаражчині. Про це на своїй сторінці у фейсбуці розповів Володимир Гульовський.

Ксилокопа звичайна або Бджола-тесляр звичайна (Xylocopa valga) — вид комах з родини Apidae, один із 3 видів роду у фауні України, пише Вікіпедія.

Довжина тіла 20–30 мм. Тіло чорне, але груди і особливо голова часто із синім металічним блиском, крила темні з фіолетовим відливом.

Палеарктичний вид, поширений від Марокко й Іспанії на захід до Монголії й Китаю на схід. Є вказівки про його знаходження в Індії та Австралії, куди цей вид, швидше за все, було завезено. В Україні зустрічається в усіх регіонах, зокрема на території Національного природного парку «Кременецькі гори».

Чисельність зменшується через скорочення доступних місць для гніздування (сухі дерева) внаслідок вирубування та випалювання полезахисних лісосмуг, ксерофітних рідколісь та степових схилів гір, особливо на півдні України та в Криму. Значну негативну роль відіграє незаконне колекціонування в комерційних цілях.

Охороняється в заповідниках степової та лісостепових зон і в Криму. Необхідно створити заказники в інших місцях мешкання виду. Заселює штучні гніздові конструкції типу вуликів Фабра.

Нагадаємо, у заповіднику на Тернопільщині виявили рідкісного блискучого жука.

Фото зі сторінки Володимира Гульовського у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео