Орест Сарматський

На Тернопільщині  «лікарняних» видають чимраз більше

лікар

У Тернопільській області спостерігається зростання кількості видачі лікарняних листків, які оплачує Фонд соціального страхування України.

Про це кореспондента Терену повідомила завідувач сектору експертизи тимчасової непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в області Любов Береза.

- За останній рік в області видано понад 102 тис «лікарняних». На допомогу з тимчасової непрацездатності за цей період Фондом перераховано близько 115,2 млн грн. А з початку цього року вже зафіксовано 18,5 тис листків тимчасової непрацездатності, виданих жителям області, які оплатив Фонд соціального страхування, - сказала Любов Береза.

За її словами, аудит здійснюється з метою забезпечення цільового використання коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування та упередження неправомірних виплат. Водночас, проведення перевірок здійснюється за наявності вагомих підстав і законних причин.

Фахівець також зазначила, що рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства на підставі листка непрацездатності застрахованої особи.

Серед іншого, до повноважень комісії (уповноваженого) належить розгляд підстав і правильність видачі та заповнення листків непрацездатності задля уникнення зловживань; ведення обліку осіб, які часто та довго хворіють; перевірки дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності тощо.

Додамо, що за даними Фонду соціального страхування України упродовож 2018 року спеціалісти  перевірили 207 495 листків непрацездатності. У тому числі під час перевірок страхувальників (роботодавців) проаналізовано майже 31 500 лікарняних листків, з яких близько третини видані з порушенням Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності.

Упродовж 2018 року страхувальниками було надано до Фонду заяви-розрахунки для фінансування майже 38 млн днів тимчасової непрацездатності, що на 5,7% більше, ніж у 2017 році. Для фінансування матеріального забезпечення по листках непрацездатності у минулому році з бюджету Фонду було направлено близько 11,5 млрд грн.

Фото – Укрінформ

Вибір читачів за тиждень

Відео