Ростислав Фук

Не зустрічалася 100 років: на Тернопільщині віднайшли вимираючу рослину

На сьогодні відомі тільки кілька місць зростання цього виду в сусідніх областях

Днями в околиці селища Мельниця-Подільська на Чортківщині поблизу Дністра виявили рідкісний вид рослини – рутвиці смердючої (Thalictrum foetidum). Про це повідомили на сторінці Національного природного парку «Дністровський каньйон».

Це реліктовий вид з диз’юнктивним ареалом, внесений до Червоної книги України у статусі «зникаючий». На сьогодні відомі тільки кілька місць зростання виду в сусідніх областях – Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, а також у Миколаївській області.

На сьогодні відомі тільки кілька місць зростання виду в сусідніх областях

На пошуки цього виду нас спонукала праця В. Гаєвського (1931), де він вказує на знахідку Thalictrum foetidum у 1924 році видатним польським ботаніком та організатором природозаповідної справи – В. Шафером. Після цього даний вид більше не фіксувався. І ось майже через 100 років нам вдалося віднайти даний вид, – йдеться в повідомленні.

Працівники парку кажуть, оскільки цей вид має статус зникаючого, то його місце зростання потребує особливої охорони. Найбільшою загрозою для нього, як і для інших наскельно-степових видів Дністровських стінок, є заростання деревно-чагарниковою рослинністю.

Працівники парку кажуть, оскільки цей вид має статус зникаючого, то його місце зростання потребує особливої охорони

Фото Національного природного парку «Дністровський каньйон»

Вибір читачів за тиждень

Відео