Тамара Коблик

На Тернопільщині знайшли скарб, якому орієнтовно чотири тисячі років (фото)

Зараз над знахідками працюють археологи, які розповіли, що таку кількість цінних речей в одному місці бачать вперше

Орієнтовно за 10-15 км від Чорткова місцевий житель знайшов справжній скарб – 17 бронзових браслетів періоду пізньої бронзи (центральноєвропейське виробництво) та сокиру із міді, яку використовували у військових цілях. Знахідкам орієнтовно… чотири тисячі років. Про це повідомили у пресслужбі Чортківської міської ради.

Пан Геннадій родом із Маріуполя, переїхав на Чортківщину ще у 2015 році. Знайшовши таку річ, зрозумів, що це знахідка великого масштабу, і, знаючи матеріальну цінність речей, вирішив віддати їх на зберігання державі. Спершу чоловік вийшов на контакт із чортків’янкою Наталею Горячою, яка була головним комунікатором із істориками, археологами, зрештою – зв’язалась із Національним музеєм історії України.

Тож днями до Чорткова завітали представники та археологи Національного музею історії України – провідного історичного музею України, що за кількістю та значенням колекцій є одним з найзначніших музеїв країни.

Зі слів археологів, такі браслети і сокиру вже знаходили на теренах нашої країни раніше, але таку кількість цінностей в одному місці бачать вперше. Спеціалісти виїжджали на місце знахідки скарбу, оформили всі відповідні акти.

Представники Національного музею історії України зазначили, що дана знахідка стане цінним поповненням їхньої колекції та експонуватиметься у Києві вже на черговій виставці у середині серпня, що буде приурочена до Дня археолога.

Нагадаємо, на Тернопільщині знайшли давній наконечник стріли.

Читайте також: На Тернопільщині знайшли фрагмент кубка, який зображали на натюрмортах чотири століття тому.

На Тернопільщині розкопали корчму, яку чотири століття тому спалили татари.

Фото Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео