Ростислав Фук

Помер багаторічний директор однієї з найбільших бібліотек у Тернополі

Світла пам'ять

На 64-му році життя відійшов у вічність багаторічний директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, громадський та культурний діяч - Василь Вітенко. Про це повідомили Про це повідомляють на сторінці департаменту культури і туризму Тернопільської обласної військової адміністрації.

Василь Іванович був великим життєлюбом, справжнім патріотом та професіоналом своєї справи, яку обрав за фах, і якій присвятив усе своє життя. Чесна і щира людина. Він залишив по собі на цім світі добру пам'ять і добрі справи, – йдеться в повідомленні.

Колектив Терену щиро співчуває рідним, друзям та колегам Василя Вітенка з приводу непоправної втрати. Світла пам'ять.

Довідково

Василь Вітенко народився 18 липня 1960 року в Теребовлі. У 1978 році закінчив Теребовлянське культурно-освітнє училище, продовжив навчання на бібліотечному факультеті Харківського інституту культури, який закінчив у 1982 році.

Працював методистом Теребовлянської центральної районної бібліотеки (1982), заступником директора Тернопільської обласної бібліотеки для дітей (1987). Від 1993 р. — директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Одночасно від 2002 р. — викладач Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.

Одним із перших в Україні започаткував автоматизацію бібліотечних процесів та формування бази даних бібліотечного каталогу (1993); створення сайту Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки (2001), регіонального інформаційного порталу «Тернопільщина» (2004), інформаційного ресурсного центру «Вікно в Америку» (2005—2019; у співпраці з Відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні, Зведеного каталогу публічних бібліотек Тернопільської області.

Започаткував електронну бібліотеку краєзнавчих видань Тернопільської області (2004), електронну доставку документів для бібліотек області (2005). Організатор видання понад 100 збірників науково-методичних, бібліографічних, оглядово-аналітичних матеріалів.

Автор понад 60 статей у наукових збірниках, професійних журналах, періодичних виданнях. Учасник освітянських програм та стажувань (Італія, Німеччина, РФ, США). Започаткував серію бібліографічних покажчиків «Культура Тернопільщи­ни» (2006), «Родом з України» (2007), присвячених життю та діяльності Ш.-Й. Агнона, І. Ґерети, І. Огієнка, Ю. Словацького, Р. Шухевича тощо.

Член президії Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» (1995—2009), засновник та голова Тернопільського обласного відділення ВГО УБА  (2006). Почесна відзнака Української Бібліотечної Асоціації «За відданість бібліотечній справі» (2003). Заслужений працівник культури України (2012).

Фото Тернопільської ОВА 

Вибір читачів за тиждень

Відео