Тамара Коблик

Понад сотню кажанів на своєму балконі виявила тернополянка (відео)

Господиня житла пані Олена акуратно переклала звірят у картонний ящик і своїм коштом привезла їх до Заліщиків

Протягом останніх років у зимовий період почастішали випадки перетину людей з кажанами. Одна з можливих причин такому явищу – сучасні кліматичні колізії. Про це розповіли на сторінці Національного природного парку «Дністровський каньйон» у фейсбуці.

У таких випадках дії людини і доля тварин дуже різна. Іноді проявляючи жорстокість, нещасних звірят просто знищують. Але, на щастя, є й громадяни, що не лінуються пошукати адреси реабілітаційних центрів і передати виловлених кажанів туди, - йдеться у повідомленні.

Час від часу небайдужі люди передають виявлених взимку кажанів до НПП «Дністровський каньйон».

У грудні місяці минулого року, при ремонті балкону у м. Тернопіль, була знайдена колонія вечірниць дозірних чисельністю 120 особин. Господиня житла пані Олена акуратно переклала звірят у картонний ящик і своїм коштом привезла їх до Заліщиків. При огляді було встановлено, що вечірниці мають достатню вагу для зимівлі, тому їх перевели у стан гібернації (зимового сну). При плановому огляді та зважуванні виявлені ослаблені тваринки, яких потрібно догодовувати, щоб вони успішно продовжили «зимовий сон, - розповіли у НПП «Дністровський каньйон».

Основну роль у справі порятунку цих червонокнижних, корисних для людини звірят, взяла на себе Тетяна Микитюк – молодша наукова співробітниця Парку.

Подібно як і вечірниці до нас потрапив і пергач пізній. Його передала пані Наталія також із Тернополя. Він також зараз перебуває на догодовуванні. А коли настане надійне тепло – у квітні, випустимо кажанів у природне середовище. І справа не стільки у тому, що набридливої комашні стане менше. Доброти і справедливості, що базуються на наукових знаннях, по відношенню до природи побільшає, - поділилася Тетяна Микитюк.

Відео зі сторінки НПП «Дністровський каньйон» у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео