Ростислав Фук

На Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на міській ратуші (фото, відео)

Баштовий годинник виготовлений у 1931 році польським майстром Міхалом М'ясовичем

Днями вдалося відреставрувати та запустити механізм дзвону на ратуші у Зборові, що по вулиці Б.Хмельницького, 24. Про це повідомив зборівський голова Руслан Максимів.

За його словами, раніше ратуша знаходилася в іншому місці, але була повністю зруйнована. На щастя механізм годинника, направляючі, циферблати були збережені. В кінці 1980-х років спорудили нову ратушу (копію з оригіналу), в якій змонтували сам механізм баштового годинника.

Систему механізму потрібно заводити кожні 32 години. Щоправда, сам дзвін, який сповіщав про годину жителів міста, не працював більше 20 років. Механізм дзвону також потрібно заводити вручну. На ньому можна виставити денний та нічний режим.

Довідково

Баштовий годинник виготовлений у 1931 році польським майстром Міхалом М'ясовичем (Michał Mięsowicz), який був засновником і власником Першого національного заводу баштових годинників в Кросно (1901), майстром годинників і підприємцем, багаторазовим лауреатом національних і міжнародних промислових виставок, в тому числі в 1908 році золотим медалістом Міжнародної промислової виставки в Парижі за баштовий годинник.

Міхал М'ясович замовляв дзвони для своїх годинників у ливарному цеху дзвонів і металів Кароля Швабе в Білій та ливарному цеху дзвонів родини Фельчинських у Калуші.

Фото, відео Руслана Максиміва

Вибір читачів за тиждень

Відео