Тетяна Бакай

Роблять по 100 окопних свічок у день: на Тернопільщині молодь і діти долучаються до допомоги захисникам (фото)

Великі свічки горять приблизно 6 годин, а менші - 1-2 години

Вже вдруге молодь, діти та усі небайдужі жителі села Озерна на Тернопільщині збираються задля доброї справи — виготовлення окопних свічок для ЗСУ. За одну зустріч їм вдається зробити близько 100 свічок, які зігріватимуть захисників в окопах. 

Ми отримуємо багато запитів на такі свічки від місцевих волонтерів, тож вирішили організуватися усі разом та почати допомагати військовим. Спершу з’ясували, як правильно це все робити, почали вчитися і ось тепер бачимо, що кожного разу долучається дедалі більше людей, — розповів Терену отець Іван Лобур. 

Щоразу до доброї справи долучається дедалі більше людей

Приходять робити окопні свічки усі охочі, серед яких багато дітей, які нарізають картонні коробки на спеціальні смужки, які потім скручують та кладуть у бляшанки. Наступним етапом є заливання картону воском з парафіном. Долучаються до цієї доброї справи й пластуни, які вже неодноразово організовували ярмарки та інші заходи в підтримку ЗСУ. 

Я вже не вперше сюди приходжу, адже розумію наскільки нашим військовим потрібна допомога. Зараз наступають холоди, тож своїми свічками ми подаруємо хоч трохи тепла, - ділиться пластунка Марія Зварич. 

За словами учасника акції, пластуна Андрія Христина, великі свічки горять приблизно 6 годин, а менші - 1-2 години.

Тобто чим більше ми їх зробимо, тим тепліше нашим воїнам буде, - каже хлопець.

До допомоги також долучаються діти 

Жителі Озерної, які приходять робити окопні свічки, кажуть, що процес роботи не є важким,  найголовніше — це бажання робити добру справу. 

Ми повинні долучатися будь-якими способами, щоб допомогти нашим військовим. Я вважаю, що кожна людина має вкласти частинку своєї душі у цю Перемогу, — зазначає Мар’яна Беззубка.  

Окопні свічки заливають воском та парафіном

Волонтерки села Озерна Уляна Дудар та Оксана Крик передають окопні свічки усім військовим, хто цього потребує та дає запит. Окопні свічки у селі планують робити і надалі. Однак є потреба у матеріалах, особливо — у  парафіні.

Нам багато допомагають місцеві жителі, підприємці, які передають бляшанки та картонні коробки. Але найбільше потребуємо парафіну, адже він є досить дорогим. Тому на його придбання усі охочі можуть допомогти фінансово, - каже отець Іван Лобур.  

Крім окопних свічок жителі Озерної також збираються і плетуть маскувальні сітки. 

Нагадаємо, окопні свічки для захисників також виготовляють тернопільські пластунки. 

Фото авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео