Тамара Коблик

Серед учасників бою під Крутами були вихідці з Тернопільщини: хто вони

Подвиг Героїв Крут дозволив УНР підписати договір з країнами Четверного союзу, стати самостійним суб’єктом міжнародних відносин, отримати допомогу

29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами. Близько трьох сотень патріотів, гімназистів, офіцерів стримували кількатисячну радянську армію. Лише через 100 років стало відомо, що серед учасників бою були вихідці з Тернопільщини: Микола Лизогуб та Левко Лукасевич. Про це розповіли у пресслужбі Тернопільської обласної військової адміністрації.

Микола Лизогуб був уродженцем села Горинка, Кременецького району.  Минулого року біля будівлі школи, що в рідному селі героя, відкрили пам’ятну дошку.

Дідусь Левка Лукасевича жив у селі Мшанець, Теребовлянської громади, майбутній герой часто гостював у нього. Люди в селі переказують з покоління в покоління, що сім'я Лукасевичів була дуже інтелігентна та шанована. Як знак поваги на будівлі місцевої школи, у 2022 році відкрили пам’ятну дошку Левку Лукасевичу.

Подвиг Героїв Крут дозволив УНР підписати договір з країнами Четверного союзу, стати самостійним суб’єктом міжнародних відносин, отримати допомогу. Ми згадуємо цю подію та проводимо паралелі із сьогоденням. Вдячні тим, хто обороняє нашу незалежність. Вічна пам’ять тим, хто захищав її ціною життя!

Фото Тернопільської ОВА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео