Євгенія Цебрій

Суд виніс рішення щодо експодатківця, який збив на смерть двох дівчат під Тернополем (фото)

Олег Струнь, який 15 років переховувався від правосуддя за скоєння смертельної ДТП у Петрикові, врешті вийшов сухим із води 

Справу закрити у зв'язку з закінченням строків давності, а обвинуваченого звільнити від відповідальності - таке рішення ухвалив Тернопільський міськрайонний суд щодо експодатківця Олега Струня. Нагадаємо, він 15 років переховувався від правосуддя після скоєння резонансної ДТП у Петрикові, де загинули  17-річна Світлана Козлюк і 16-річна Наталія Гнатієвич. 

Смертельна аварія сталася у передмісті Тернополя – селі Петрикові ще в жовтні 2005 року. Водій «Опеля» збив на узбіччі дороги двох дівчат і з місця події втік. За кермом був експодатківець Олег Струнь. Його оголошували у міжнародний розшук. Чоловіка не могли знайти 15 років. За інформацією потерпілих, він переховувався у Росії. Тільки 29 червня 2021 року чоловік сам прийшов у поліцію та зізнався у скоєному. 

Кримінальне провадження щодо Струня відновили та вручили йому підозру. А новина про його появу через стільки часу отримала значний резонанс. Рідні загиблих вимагали для чоловіка пожиттєвого ув’язнення. 1 липня 2021 року суд взяв підозрюваного під варту, де він перебував ще пів року. У вересні 2021 справу передали до суду. До січня 2022 року обвинувачений перебував у СІЗО.  Тернопільський апеляційний суд відпустив Олега Струня під домашній арешт з носінням алектронного браслета. 

Читайте також: «Я не хотів завдати стільки болю вашим сім'ям»: обвинувачений у ДТП 15-річної давності вперше в суді попросив вибачення у рідних загиблих дівчат.

Судовий процес у справі Олега Струня тривав майже два роки

Процес тривалістю майже два роки

Розгляд справи тривав майже два роки. Підготовчі судові засідання були гучними - багато преси, рідні, знайомі, сусіди загиблих дівчат, які вимагали справедливості. Люди боялися, що обвинувачений уникне відповідальності, а справу закриють за терміном давності, що врешті і сталося. З часом судовий розгляд почав затягуватися. Спершу – через пандемію ковіду, згодом – через повномасштабне вторгнення та блекаут. А інтерес суспільства до цієї справи став поступово стихати. Особливо процес застряг на місці після 24 лютого 2022 року. Засідання з різних причин постійно переносили. То не з’являвся захисник обвинуваченого, який служив у ЗСУ і не мав можливості прибути в суд, то не було потерпілих, то прокурорки, то свідків. Зрештою рідні з невідомих причин перестали приходити на засідання і суд продовжив слухання за їх відсутності. 

У межах процесу суд допитав потерпілих - маму і вітчима загиблої 16-річної Наталії Гнатієвич, сестру-близнючку загиблої 17-річної Світлани Козлюк. А також свідка, який вижив у аварії. Однокласник Володимир Сень, який тоді йшов разом з дівчатами, розповів, що пам’ятає про цей страшний вечір 8 жовтня 2005 року. 

Втікав із головою загиблої  у салоні авто

Як розповіла у суді мама загиблої Наталії Світлана Свист, коли прибула на місце аварії, в одній з дівчат впізнала свою доньку, яка була без голови. Від удару об лобове скло гїї олова потрапила в салон автомобіля. Покинуту машину через добу знайшли на узбіччі – у Великій Березовиці, що за 15 кілометрів від Петрикова, де сталася аварія. Салон автівки був весь забризканий кров’ю, однак голови там не було. Її підкинули неподалік місця, де знайшли автомобіль, через чотири дні після аварії, коли дівчат вже поховали. Відтак жінка змушена була хоронити доньку двічі. Її голову поховали в окремій домовині. 

Потерпіла у справі сестра-близнючка загиблої Зоряна Кравець була на місці ДТП одразу через кілька хвилин після її скоєння. Того вечора вони разом з сестрою і друзями поверталися з кафе з Тернополя. У компанії було 5 чоловік.

Наталя, Світлана і їх друг (Володимир Сень - ред.) йшли попереду, а ми з хлопцем трохи від них відірвалися і йшли позаду, - пригадує Зоряна. - Марки та кольору авто, а також моменту зіткнення, я не бачила. Однак пам’ятаю, як по дорозі повз нас проїхали дві машини і одна з них промчала на високій швидкості. А в селі зазвичай ніхто так швидко не їздив. 

Аварія сталася недалеко від дому дівчат. За кілька хвилин до місця ДТП прийшла Зоряна з хлопцем, своїм теперішнім чоловіком. Від побаченого підлітки були шоковані, згодом їх усіх забрала швидка. 

Першим я побачила Вову, який вилазив з рову. Спершу навіть не зрозуміла, що сталося. Потім знайшли мою сестру.., - розповіла Зоряна Кравець.  

На одному з засідань Олег Струнь просив вибачення у родичів загиблих дівчат

Фари в обличчя, крик, удар 

Як пригадує свідок Володимир Сень, який дивом вижив в цій ДТП, їхня компанія йшла по узбіччі дороги, яка не мала тротуару.

Я йшов з краю від узбіччя, Світлана - посередині, а Наталя - ближче до дороги. Самого автомобіля я не бачив, тільки пам’ятаю світло фар за 200-300 метрів від нас, коли машина виїхала з-за повороту. А через декілька секунд: фари в обличчя, крик, удар… Коли я прийшов до себе, я лежав у рові на узбіччі, без кросівка на нозі. Підійшов до Наталі - вона була нежива, підійшов до Світлани, трусив її, намагався «розбудити», однак вона вже не дихала. Тоді побіг і почав стукати у двері найближчих будинків та просити допомоги.

На питання прокурори, якою була швидкість авто, Володимир сказав, що висока – близько 100-120 км/год. За його словами, вони з дівчатами йшли по лівій частині дороги, а машина їхала їм на зустріч. На питання судді, чи могло щось обмежити водію оглядовість, свідок відповів, що такого не було, ця частина дороги була вільна.

Володимир Сень дивом вижив у аварії, яка сталася 17 років тому у Петрикові

Тілесних ушкоджень у аварії Володимир Сень не отримав. Однак, як каже він, ця трагедія завдала йому психологічної шкоди.

Просив пробачення у рідних

Ще у суді заслухали свідків, які у той фатальний вечір були на дачі на застіллі разом зі Струнем. Чоловіки наголосили, що відтоді пройшло занадто багато часу, тому подробиць майже не пам'ятають. Онак підтвердили, що бачили Струня на святкуванні дня народження, після якого він поїхав на “Опелі” синього кольору. І він швидше всього вживав спиртне, бо “там пили практично всі”.  

Суд планував допитати ще близько десятка свідків з оточення Олега Струня. Однак за стільки років люди змінили місце проживання і знайти їх для вручення повісток до суду так і не вдалося. 

Під час судового розгляду Олег Струнь попросив пробачення у рідних загиблих у ДТП дівчат, однак під час допиту будь-які показання надавати відмовився. 

Прошу вибачення у батьків Світлани і Наталі. У мене не було злого умислу так вчинити і завдати стільки болю вашим сім'ям. Я розумію, таке не прощається, але дуже прошу, пробачте, - звернувся до потерпілих обвинувачений.

  Потерпілі наполягали на своєму, – чоловік має відповісти за те, що накоїв.

Якщо так шкодуєш, про те, що сталося, то чому не хочеш відбути покарання? Візьми на себе 10 років, нам більше нічого не потрібно, - сказала сестра загиблої Зоряна Кравець. - Ми тобі того не забудемо, бо таке не забувається. 

Як мотивує своє рішення суд

Як йдеться в ухвалі суду, згідно ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки, зокрема: три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років та десять років - у разі вчинення тяжкого злочину.

 Перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила кримінальне правопорушення, ухилилася від досудового розслідування або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання, а з часу вчинення кримінального проступку - п`ять років. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення кримінального правопорушення минуло п`ятнадцять років. Перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин, за винятком нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Оскільки з часу скоєння злочину Струнем минуло більше 15 років, протягом яких він нових злочинів не вчиняв, перебіг давності зупинявся у зв`язку із тим, що він ухилявся від досудового розслідування, та був відновленим з дня його затримання, тобто, з 29 червня 2021 року, по сплину більш аніж 15 років з часу вчинення кримінальних правопорушень. Відтак суд вирішив звільнити його від кримінальної відповідальності, а справу закрити у зв'язку із закінченням строків давності. 

Чи подали потерпілі у справі апеляційну скаргу, наразі невідомо. Як повідомили у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду, поки що до них звернень з цього приводу не надходило.

Фото Євгенії Цебрій

Вибір читачів за тиждень

Відео