Оксана Бучко

Тернопіль чекає на тест-системи для дослідження коронавірусу

1582791808-2357

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили чудову новину: там отримали 30 систем від ВООЗ, кожна з яких може робити 100 досліджень. Тож мер Тернополя просить направити хоч одну таку систему в інфекційне відділення Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги.

- Тернопіль - одне з міст, де немає обласної інфекційної лікарні, - зазначає Сергій Надал. – Тому я вважаю, такі тест-системи місту потрібні особливо. Багато заробітчан, які працюють в Італії, родом з Тернополя і приїжджають додому. Такі тести допоможуть нам швидко підтвердити або спростувати діагноз.

Нагадаємо, на Тернопільщині медики не панікують, бо готові до надходження хворих із коронавірусом.

Як повідомляє microbiya.com, вірус «із короною» отримав свою назву від морфологічної особливості вірусних часточок. COVID-2019, як і більшість усіх наших інфекційних хвороб, походить із тваринного світу.

Інкубаційний період, згідно офіційних даних, триває до двох тижнів, у середньому це 3-5 днів. Однак існують поодинокі випадки, що наче б то, свідчать про значно довший час – до 27 днів. Однак наразі немає підстав про це стверджувати і продовжувати карантинні заходи довше: фахівці припускають, що ймовірно цей артефакт мав місце через повторне контактування із можливим носієм.

Хворі мають наступні симптоми:

- підвищення температури;

- втома;

- сухий кашель;

- у деяких пацієнтів спостерігається біль у горлі, закладеність носа чи діарея.

- у той же час, деякі люди заражаються і почуваються цілком нормально, не проявляючи симптомів.

У більш, ніж 80% пацієнтів хвороба перебігає легко, і це, звичайно, радує. Однак, ймовірно, що цей факт додатково сприяє поширенню даного вірусу, так як люди просто можуть переносити хворобу на ногах.

Вірус передається:

- через поверхні;

- через руки

Ми звикли часто торкатися свого обличчя, якщо у нас дискомфорт в носі, то робимо це частіше. Також ми постійно торкаємося інших предметів та поверхонь навколо себе. Відповідно, ймовірність захворіти доволі зростає, якщо торкатися немитими руками обличчя, а особливо рота, носа та очей.

Звідки взявся COVID-2019?

Не зважаючи на різноманітні конспірологічні версії, підігріті ще й тим, що в Ухані справді є лабораторія четвертого найвищого рівня біонебезпеки, підстав стверджувати про зумисне чи випадкове створення та поширення вірусу наразі нема. Бо, по-перше, історія не нова, попередні доленосні коронавіруси теж мали тваринне походження: SARS – від цівет, MERS від верблюдів. По-друге, генетичний аналіз показав 96% схожість вірусу COVID-2019 із вірусами, виділеними із кажанів, та більш, ніж 99% схожість із вірусами, виділеними від панголінів (тваринки, схожі на броненосців, і якими також торгували на ринку в Ухані). По-третє, санітарні умови на вже згаданому wet-market, були далекі від гарних і поширення всіляких інфекцій за таких обставин є лише питанням часу.

Як захиститися?

Наразі рекомендації по запобіганню поширення коронавірусу – все ті ж самі, що і для запобігання будь-яких інших респіраторних хвороб, як наприклад, уникати контакту із людьми з респіраторними симптомами, ретельно і часто мити руки. Не торкатися немитими руками носа, рота та очей. Не зважаючи на простоту цих порад, вони справді є актуальними та ефективними.

Якщо ж спостерігається гарячка, кашель чи утруднене дихання, потрібно обов’язково звернутися до лікаря. Якщо мала місце подорож до місцевості, де поширився коронавірус, чи контакт із людьми, які звідти нещодавно прибули – обов’язково про це повідомити свого лікаря.

Чому найперше не варто панікувати?

Панікувати не варто ні за яких причин. А надто, якщо ви не схильні панікувати, наприклад, через грип чи туберкульоз, від яких у світі щороку помирають відповідно сотні тисяч та більше мільйона людей.

По-друге, паніка це дуже неефективно, вона знижує працездатність та істотно псує настрій.

По-третє – в умовах стресу страждають захисні сили нашого організму.

По-четверте – може також знижуватися ступінь критичності осмислення ситуації. За таких умов важче ідентифікувати фейки і більше шансів стати жертвою шахрайства чи недобросовісного маркетингу. Також не варто купувати «ліки від корона вірусу» чи якісь засоби для «прокачки імунітету».

Читайте також про ситуацію в області ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео