Віра Олександрович

На Тернопільщині медики не панікують, бо готові до надходження хворих із коронавірусом (фото)

Чайчук

Над тим, щоб не допустити епідемію коронавірусної інфекції у Тернополі та області, нині активно працюють фахівці усіх медичних установ.

У цьому запевнила виконуюча обов’язки директора Тернопільського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я Оксана Чайчук. Сталося це під час брифінгу в обласній держадміністрації з приводу підготовки до вірогідної епідемії. Жителям Тернопілля там, зокрема, порадили тимчасово відмовитися від поїздок за кордон. Наголошували саме на тих державах, де випадки зараження коронавірусом уже зафіксовані (див. довідку унизу – прим.).

- У нас сформовані дві оперативних епідбригади – основний і дублюючий склад (це – 6 чоловік), а також – дві дезбригади. Вони повністю укомплектовані захисними костюмами, масками, респіраторам та іншим, - каже вона. – Також є значні запаси спеціальних засобів для проведення дезінфекції у «вогнищах».

брифінг2
брифінг2

У складі лабораторного центру, за її словами, діє окремий структурний підрозділ - вірусологічна лабораторія, де проводять ті чи інші дослідження. Місцевих фахівців налаштували працювати за алгоритмом, затвердженим Міністерством охорони здоров'я. Тому тестів на визначення коронавірусу у регіонах (окрім місцевостей на самому кордоні – прим.) немає, пояснила Оксана Чайчук. Матеріали, відібрані у пацієнтів, в яких підозрюватимуть коронавірус, відправлятимуть у Київ.

- Ми маємо тест-системи для визначення грипу А і В, - додає Оксана Чайчук. – Тож працюємо методом виключення. Якщо до нас надходить пацієнт з підозрою на коронавірус, тобто із симптомами: підвищена температура, кашель, нежить, ми спершу виключаємо штами А і В, а тоді відправляємо біоматеріал на аналіз до Києва.

Для цього, до речі, є спеціально обладнаний автомобіль, що їхатиме щоразу за затвердженим маршрутом. Підготували до прийому хворих і місцеві лікарні.

- У нашому інфекційному відділенні - 50 ліжок, - каже експерт із інфекційних захворювань обласного управління охорони здоров'я Олена Герасименко. - Ми маємо 5 боксів, два напів бокси. Так, під час ремонтних робіт у відділенні була пошкоджена система подачі кисню, але із понеділка, 2 березня, все працюватиме.

Вона також нагадала, що в інфекційному відділенні провели реконструкцію вентиляційної системи. Завчасно провели і кілька навчань для працівників: як приймати пацієнта із коронавірусом, як його транспортувати тощо.

- Паніки серед персоналу немає. Всі працюють у штатному режимі і готові до надходження хворих, - додає дитячий експерт із інфекційних захворювань обласного управління охорони здоров'я Ольга Дивоняк. - Засобами індивідуального захисту лікарі повністю забезпечені. Тобто ми маємо запас необхідного на тиждень.

Брифінг
Брифінг

На забезпечення медичних установ із міського бюджету Тернополя виділили 2 мільйони гривень і ще 2 – із обласного. Усе витратили на підготовку до появи хворих. Наразі лікарі очікують додаткове фінансування із державного бюджету.

- З цим проблем немає! Ми обговорили різні варіанти, які можуть виникнути. Я сподіваюся, що все буде добре, - додає начальник обласного управління охорони здоров'я Володимир Богайчук. - Запасів засобів індивідуального захисту у лікарнях вистачає. На випадок епідемії є тижневий запас. Його будуть поповнювати.

Головний медик Тернопільщини нагадав, що в області працювала комісія із Міністерства охорони здоров'я. Наразі є тісний контакт медиків із усіма гілками влади і місцевого самоврядування. Тож, якщо з'являться хворі на коронавірус, їм зможуть на місці надати всю необхідну допомогу.

88039606_535175707109817_6523229842794610688_n
88039606_535175707109817_6523229842794610688_n

Довідка. Станом на 27 лютого у світі зареєстрували 82 164 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, причому 2 801 із них - летальні. Одужали 32 897 осіб. На території Європи зареєстрували 478 випадків захворювання COVID-19 у 17 країнах: Італія - 400, Німеччина - 21, Франція - 17, Іспанія - 12, Великобританія - 9, Хорватія - 3, Австрія - 2, Росія - 2, Фінляндія - 2, Швеція - 2, Ізраїль - 2, Швейцарія, Греція, Грузія, Норвегія, Північна Македонія та Бельгія - по одному. В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 наразі немає.

Фото з сайту oda.te.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео