Тамара Коблик

Як підготувати організм до переходу на зимовий час: поради медиків

Підтримувати здоровий сон під час війни — завдання із нелегких

Чому перехід на літній час інколи дається так непросто для нашого організму та як йому допомогти переналаштуватися? Про це йдеться у матеріалі фахівців Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Раз на пів року українці вимушені переводити свій годинник, втрачаючи або отримуючи одну додаткову годину. Незабаром, 29 жовтня, Україна знову перейде на зимовий час, відкрутивши стрілки назад. Здається, що 60 хвилин – це не так вже і суттєво, але насправді поява або зникнення їх з доби призводить до розсинхронізації циркадних ритмів, погіршення самопочуття, порушень сну, загострення хронічних захворювань. Мінімізувати негативний вплив можна, дотримуючись нескладних правил за декілька днів до. Підготовлений організм значно легше перенесе перехід на зимовий чи літній час.

Читайте також: Як тернополяни ставляться до переходу на зимовий час: опитування (відео)

Вплив зміни часу на організм

Зміна часу на літній чи зимовий однаково негативно впливають на функціонування організму. Хоч здається, що при зимовому переході вранці з’являється додаткова година для сну і можна краще виспатись, та ввечері доведеться відправлятись у ліжко пізніше, ніж зазвичай.

Переведення годинника придумали задля раціонального використання електроенергії у темний час доби, проте чи вартує така сумнівна економія здоров’я, адже раз на пів року люди свідомо піддають свій організм суттєвому стресу і страждають від наслідків:

  • проблеми, пов’язані з засинанням та прокиданням;
  • постійне відчуття втоми, недосипу;
  • відсутність або надмірний апетит;
  • шлунково-кишкові розлади;
  • підвищена нервозність, дратівливість;
  • проблеми з пам’яттю та концентрацією уваги;
  • поява депресивних думок, загострення депресії;
  • головні болі.

Також під час переходу з літнього часу на зимовий зростає кількість серцевих нападів, особливо серед людей, що вже до цього страждали на захворювання серцево-судинної системи. Після переведення годинника збільшується кількість звернень до сімейних лікарів, адже через стрес у великого відсотка людей загострюються хронічні хвороби.

Досліджені, проведені у Данії, виявили, що перехід на зимовий час викликає розвиток сезонної або посилення симптомів уже існуючої депресії. В 11% учасників дослідження був діагностований депресивний стан, пов’язаний саме з переведенням стрілок годинника назад.

Переведення годинника та біоритми

Переведення часу лише на 60 хвилин призводить до змін циклів біологічного годинника, що відображається у роботі усього організму. Наш внутрішній годинник регулює не тільки засинання-прокидання, а й активність протягом усього дня. Біологічні речовини синтезуються в певний час доби, пришвидшуючи або пригальмовуючи мозкову діяльність, фізичну активність, травлення, бажання спати, їсти, ходити в туалет. При переході з одного часу на іншій усі звичні дії відбуваються не в запланований момент, тож організму доводиться підлаштовуватись. Звикання до нового часу може тривати від 1-2 днів до кількох тижнів.

Підготовка організму до зміни часу

Правильна підготовка організму допоможе швидше адаптуватись та зазнати меншого стресу. Щоб легше перенести перехід на новий час, потрібно почати готуватись до нього заздалегідь.

  • Приблизно за тиждень до переведення відмовитись від споживання енергетиків, кави, міцного чаю. Повернутись до улюблених напоїв можна буде після синхронізації внутрішнього годинника та часу доби.
  • За декілька днів почати засинати та прокидатися на 15-20 хвилин раніше чи пізніше (залежить від переходу на літній чи зимовий час) звичного часу.
  • В перші дні краще не вирішувати складних інтелектуальних задач, не навантажувати організм значною фізичною активністю.
  • При проблемах із засинанням допоможе тепла вечірня ванна та склянка гарячого молока.
  • За можливості, краще відкласти роботу на 1-2 дні, щоб дати організму змогу адаптуватись до нових умов.

Якщо порушення сну не минають через 7-10 днів після переведення годинника, рекомендуємо звернутись за допомогою до лікаря.

Важко говорити про здоровий сон в умовах війни і постійних нічних атак ворога, проте важливо намагатися спати щонайменше 7 годин на добу.

Здоровий сон — важлива складова нашого здоров’я.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео