Орест Сарматський

У Києві публічно обговорили документ, ухвалення якого дозволить суттєво знизити ціни на продукти та комунальні послуги (фото)

Законопроєкт № 7023 про зниження ПДВ на продукти та енергоносії захистить українських виробників і втримає зростання цін на продовольство.

Така основна теза круглого столу, який напередодні відбувся в Торгово-промисловій палаті України.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив один з ініціаторів законопроєкту, член депутатської групи  «Партія «За майбутнє», секретар аграрного комітету Верховної Ради України Іван Чайківський.

Секретар аграрного комітету Верховної Ради України Іван Чайківський

- Шукали відповіді на питання «як?» нам впровадити зміни чи навіть реформу в податках для зниження цін на харчі. Практично в повному складі була присутня наша фракція «За майбутнє» на чолі з лідером партії Ігорем Палицею, який презентував наш спільний законопроект та навів аргументи про користь документу, як для людей, які є кінцевими платниками ПДВ, так і для національних товаровиробників та захисту їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Це вже третє для мене обговорення і в кожній аудиторії я бачу підтримку ідеї в цілому і необхідність доопрацювати деталі, - зазначив народний депутат України Іван Чайківський.

Публічне обговорення законопроєкту

Як повідомляють організатори публічного обгорнення, на ньому, крім авторів ініціативи з депутатської групи «Партія «За майбутнє», були присутні експерти-економісти, представники української харчової промисловості та народні депутати з інших фракцій парламенту, Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової та податкової політики, керівник фракції «Слуга народу», представники Тернопільського обласного осередку партії «За майбутнє».

Представники Тернопільського обласного осередку партії «За майбутнє»

Лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця, зокрема, зазначив, що Україні потрібен економічний патріотизм.

Лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця

- Україна повинна почати захищати своє, боротися за своє, щоб наша продукція вигравала конкуренцію на внутрішньому та зовнішньому ринках. Для цього нам потрібно захищати тих, хто хоч щось робить, хто відкриває підприємства, створює робочі місця, виробляє продукцію і створює додатковий ВВП. Законопроєкт № 7023 про зниження ПДВ на продукти та енергоносії захистить українських виробників і втримає зростання цін на продовольство в умовах безпрецедентного зниження податків по всій Європі вже влітку цього року, - наголосив Ігор Палиця.

Дискусія між учасниками круглого столу

Голова фракції «Слуга народу» у ВР Давид Арахамія заявив, що це рішення необхідно розглядати за участі Кабінету Міністрів, Офісу Президента і представників підприємств, які сплачують усі податки.

- Кожен раз, коли ми намагаємося щось із добрих намірів зробити, якісь винятки, окрему групу з іншою системою оподаткування, під це маскується купа різних потоків. Зробиш на хліб, потім молоко стане хлібом за документами. У нас багато компаній, які працюють «у білу», з ними треба сідати, брати їхні обсяги й робити калькуляцію, — вважає Арахамія.

Учасники заходу

Щоб зменшити втрати державного бюджету від зниження ПДВ, представники виробників запропонували зменшувати ставку до 7% або 10%. Водночас, за словами викладача макроекономіки бізнес-школи МІМ-Київ та старшого економіста Ukraine Economic Outlook Михайла Кухаря, гроші в бюджеті є та авторам законопроєкту є до чого апелювати.

Учасники круглого столу

Ігор Палиця подякував учасникам заходу за конструктивну критику та пропозиції і запевнив, що все буде враховано.

За його словами, ми маємо всі разом, незалежно від політичних розбіжностей, збільшувати економічний потенціал України. Ми маємо завоювати світ новаціями, розробками та якісною продукцією.

Тоді Україну знатимуть і поважатимуть в усьому світі.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео