Тамара Коблик

У МОЗ розповіли, які продукти корисні для серця

В Україні є всі харчі, потрібні для здоров’я серця. Обирайте їх та готуйте у здоровий спосіб

Чарівних продуктів, які цілком знімають якесь питання зі здоров’ям чи красою, не існує. Є більш і менш корисні харчі, є досить шкідливі, та миттєвого й помітного ефекту жодні з них не мають. Наша задача – у переважній більшості життєвих ситуацій обирати якнайздоровішу опцію. Міністерство охорони здоров'я України пропонує перелік харчів, багатих на потрібні для серця поживні речовини, та їхні оптимальні способи приготування.

Зелена городина. Якщо якийсь харч зелений, значить, у ньому є пігмент хлорофіл. А в хлорофілі є магній – мікроелемент, також потрібний для здорового тиску і скорочень серця. Броколі, зелена цибуля, горошок, шпинат, листова капуста (кейл) – прекрасні джерела магнію. Найкраще це тушкувати чи додавати їх у суп – так магній нікуди не «втече» у процесі приготування.

Жирна риба (оселедець і скумбрія). Що більше жирних кислот омега-3, то кращі шанси мати адекватний рівень холестеролу і протидіяти непотрібному запаленню в тілі. Обирайте слабосолений оселедець або вимочуйте його у воді чи молоці, і беріть до печеної картоплі. Скумбрію ж можна просто запекти з коренеплодами.

Ягоди (смородина, порічки, ожина, малина, полуниця). Якщо плід яскравий, значить, він багатий на антиоксиданти. Якщо дуже спростити, ягоди в раціоні діють на непотрібне запалення в судинах, як порошок з вогнегасника – на полум’я. Їжте ягоди свіжими чи замороженими, а якщо консервуєте, то достатньо стерилізувати їх у власному соку, без цукру.

Волоські горіхи. Це прекрасне джерело жирних кислот омега-3, клітковини й білка. Горіхи не треба смажити і не варто чистити наперед – це убереже жири від прогоркання. Чищені горіхи краще промити.

Гарбузове насіння. Це і антистрес, і джерело жирних кислот омега-3. Їжте сирими

Гарбузи, помідори, морква. Усі гарячі кольори свідчать про вміст каротиноїдів чи лікопенів – пігментів, які також гасять зайве запалення. Ці пігменти розчиняються тільки в жирах і при цьому добре переносять термічну обробку. Тому можете тушкувати, відварювати, додавати в супи. Гарбузове пюре може бути основою для тіста на запіканку.

Буряк. Це джерело – о ні! – нітратів, потрібних – та невже? – для здоров’я судин. Нітрати стають сировиною для виробництва в судинах оксиду азоту, який судини і розширює, що знижує тиск. Так само діє речовина силденафіл – активний компонент препаратів для ерекції. До речі, іншим джерелом нітратів та амінокислоти цитруліну, яка теж помічна при розширенні судин, є кавуни та їхнє насіння. Буряки зручно запікати у фользі, чи тушкувати прямо на пательні, поєднувати з горіхами, насінням, оселедцем, шпинатом та гарбузом.

Як ви бачите, в Україні є всі харчі, потрібні для здоров’я серця. Обирайте їх та готуйте у здоровий спосіб!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео