Тамара Коблик

У Нідерландах прогнозують, що Україна може отримати перші F-16 у 2024 році

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен наголосила, що передавання винищувачів F-16 Україні це не тільки допомога, а також відповідний сигнал кремлю

Вона зазначила, що терміни передавання літаків будуть залежати від навчання українських пілотів.

Ми не знаємо, скільки часу займе ця підготовка, тому ми оцінюємо в шість-вісім місяців, що дійсно дуже швидко, якщо порівняти з навчаннями, які ми проводимо з нашими пілотами. Але це залежить від багатьох факторів, — сказала Оллонгрен.

За словами міністерки, зараз Нідерланди працюють над навчальним центром у Румунії, який планується запустити якнайшвидше.

Фактичне постачання літаків почнеться десь наступного року, — сказала вона.

Оллонгрен зазначила, що Нідерланди, а також Норвегія та Данія беруть на озброєння винищувачі F-35, і саме тому можуть передати Україні F-16.

Ми здійснюємо перехід на F-35, і саме з цієї причини ми можемо поставити F-16, щойно ми здійснимо перехід, те ж саме стосується Норвегії, те ж саме стосується Данії, тож ці речі потребують часу, — зазначила вона.

Міністерка наголосила, що передавання винищувачів F-16 Україні це не тільки допомога, а також відповідний сигнал кремлю.

Нагадаємо, Нідерланди й Данія взяли на себе зобов’язання передати Україні винищувачі F-16 після виконання умов для такої передачі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео