Олена Чепіль

«У пам’ять про сина»: у Тернополі відкрили виставку вишитих картин-стацій Хресної дороги (відео)

14 вишитих картин, на яких зображений шлях Ісуса Христа на Голгофу, подружжя майстрів народної творчості присвятило сину, який загинув

Виставку вишитих картин-стацій «Хресна дорога Христа – Випробування України» відкрили  в Українському домі у Тернополі. Авторами 14 робіт є заслужені майстри народної творчості України Ярослава та Олег Ликтеї. Як кажуть вони: у кожну із картин вклали душу.

Подружжя почало вишивати картини ще у 1998 році. Допомагав їм син Віталій. Завершити задумане хотіли до 2000-ліття Різдва Христового. Проте у родині трапилося горе – загинув син. 

Ми вирішили тоді роботу припинити, бо було не до того. Але нам син раніше казав: “Шкода, що ми не встигаємо до 2000-ліття”. Коли його вже не стало, то ми з чоловіком загадали ці слова і вирішили закінчити ту роботу, – пригадує Ярослава Ликтей.

 Встигнути втілити у життя задумане родина змогла завдяки допомозі небайдужих людей.

Нам допомагали люди, тернополяни. Ми самі фізично не впоралися б. Я дуже вдячний їм за це. Вони, як ті Семеони допомогли нам нести хрест. Адже головна ідея цих робіт, це пам'ять про нашого сина, з яким ми розпочали вишивання, але зараз його з нами немає, – каже Олег Ликтей.

Зі всіх робіт найціннішою для Ярослави та Олега Ликтеїв є перша стація. Саме до вишиття цієї картини встиг долучитися їхній син. 

Кожна із 14 робіт вишита півхрестиком. На них зображений шлях Ісуса Христа на Голгофу. 

У кожній картині ми можемо побачити життя тієї чи іншої людини. Ми можемо побачити порівняння зі своїм життям. А сьогодні, в такий час ми живемо, бачимо нашу проблему і порівнюємо це з Хресною дорогою нашої країни, – каже Олег Ликтей. 

На картинах зображений шлях Ісуса Христа на Голгофу

Виставку вишитих картин-стацій показували у різних містах України.  Із 2000 року роботи експонували понад 100 разів.

Ця робота була першоосвячена, і з того часу ми подорожуємо Україною, – зазначає Ярослава Ликтей. 

Оглянути вишиті картини можна до 14 квітня в Українському домі у Тернополі. Вхід безкоштовний. 

Фото, відео Романа Луциківа

Вибір читачів за тиждень

Відео