Ростислав Фук

У тернопільському музеї зберігають 300-літню ікону «Воздвиження Чесного Хреста» (фото)

Згідно з новим церковним календарем Воздвиження відзначають 14 вересня

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігається живописна ікона невідомого художника XVIII століття «Воздвиження Чесного Хреста». Про це повідомили на фейсбук-сторінці музею.

До 1979 року ікона знаходилася у церкві Воздвиження Чесного Хреста міста Тернополя.

На іконі відтворено сцену віднайдення хреста, на якому був розіп’ятий Ісус Христос і який знайшла свята Єлена під час подорожі в Палестину на початку IV століття. На передньому плані ікони зображена жінка, яка підіймає високий хрест. Зліва від неї – постать єпископа у священичій рясі. На задньому плані ікони видно гору Голгофу, на якій розіп’яли Ісуса.

Нагадаємо, 14 вересня згідно з новим церковним календарем святкують свято Воздвиження Чесного Хреста. Це є найбільшим святом на честь Господнього Хреста. В цей день відзначають окремий урочистий обряд прославлення і пошанування святого хреста.

Християнська традиція приписує віднайдення хреста святій Єлені, матері цісаря Костянтина Великого (це могло бути у 326 році). Констянтин Великий збудував храм Господнього Воскресіння на Голгофі в Єрусалимі. Посвячення храму відбулося за єрусалимського єпископа Макарія 13 вересня 335 року. Наступного дня після посвячення відбулося врочисте воздвиження святого хресного дерева.

Інша важлива подія, що зробила загальним свято Воздвиження на сході і на заході, – це повернення святого Господнього хреста з перської неволі. Перський цар Хозрой у 614 році завоював Єрусалим і забрав Господній хрест до своєї столиці в Ктесифоні. Через чотирнадцять років Цісар Іраклій, після перемоги над персами, відшукав святий хрест і приніс його в Єрусалим, де вдруге відбулося урочисте Воздвиження – Піднесення святого хреста.

Читайте також: Церква переходить на новий календар з 1 вересня: як зміняться дати свят

Фото Тернопільського обласного краєзнавчого музею

Вибір читачів за тиждень

Відео