Ростислав Фук

У Тернополі відбудеться прем’єра вистави, написаної штучним інтелектом

Вхід на подію – вільний, за умови попередньої реєстрації

Лише за два місяці команді громадської організації «Інститут міської культури» вдалося підготувати прем’єру сучасної вистави «Вертеп». Відтак дебютний показ відбудеться 14 грудня о 19:00 у креативному кластері Nа пошті.

Вхід на подію – вільний, за умови попередньої реєстрації: https://forms.gle/JVWfypSWiQq6RqaaA (кількість місць обмежена).

Це вже друга постановка Тернопільського тимчасового театру – колективу, в якому грають тернополяни та переселенці різного віку, і який експериментує з різними формами театру. Перша вистава в новому для нашого міста жанрі докудрами «Без назви» з аншлагом пройшла восени. Запис її можна побачити ТУТ.

Режисером «Вертепу» знову став Ігор Кусяк – головний режисер театру «Березіль», засновник студії ораторського мистецтва «Майстерня слова». Ось що каже керівник про роботу над постановкою:

Робота проходить дуже атмосферно, тепло. Є довіра та відкритість. Нові учасники дуже швидко інтегрувалися в колектив. Цього разу до наших тренувань я добавив контактну імпровізацію, це метод, який допомагає проявляти свої емоції «тут і зараз», фокусуватися на своїх відчуттях, та довіряти партнерам в процесі. Ідея щодо перформансу  «Вертеп» виникла в ході наших занять: я дослухаюся до того, про що люди говорять, з яким настроєм приходять, а також дослухаюся до своїх відчуттів. Ця вистава буде дуже емоційною, в ній будуть елементи імпровізації, абсурдності та водночас багато сенсів та глибоких роздумів.

Головна тема «Вертепу» - іронія над сучасною цивілізацією. В основу тексту лягла однойменна поема Грицька Чубая і фрагменти, написані чатом GPT й творчо опрацьовані колективом. Афіша, створена дизайнеркою з Херсона Світланою Ісаєвою, також демонструє образи традиційного вертепу в тлумаченні ШІ. 

Вистава поєднає живу музику, відео, монологи та перформанси.

Фото організаторів

Вибір читачів за тиждень

Відео