Юля Вітюк

Українські споживачі зіткнуться з дефіцитом ранніх та сезонних овочів

Ситуація на плодоовочевому ринку України залежить від дій ЗСУ і продуманих подальших кроків української влади, — говорять фахівці.

Українські споживачі зіткнуться із дефіцитом ранніх та сезонних овочів та кісточкових фруктів. Про це пише AgroNews.

Після більш ніж місяця бойових дій, окупації територій нашої держави російським агресором, цілі регіони та області залишились відрізаними від території України. Станом на сьогодні Херсонська область під контролем російської окупаційної влади. Втрачено контроль над регіоном, який є одним із ключових виробників ранніх та сезонних овочів: цибулі та моркви, кавунів, динь та фруктів.

Частина території Запорізької області також опинилася під окупацією. Як відомо, саме Запорізька область є одним із лідерів із виробництва кісточкових фруктів. 

Фахівці наголошують, якщо взяти до уваги ці дві області, можна припустити, що наших споживачів чекають проблеми з недостатньої пропозиції на ринку ранніх та сезонних овочів та перших кісточкових фруктів у новому сезоні.

Проте, першочерговою потребою, станом на початок квітня, залишається стабільне завершення поточного плодоовочевого сезону. Із початком бойових дій в Україні відразу у більшості регіонів все частіше зустрічалися факти дефіциту однієї чи відразу декількох позицій овочів борщового набору, — розповідають експерти.

Пояснюють це тим, що відірваними від ринку стали десятки великих сховищ водночас. Нестача овочів і призвела до підвищення цін та активізації імпорту.

Такі логістичні перепони погано вплинули на гуртові компанії України. Нестача пропозиції моркви, цибулі, капусти, а у деяких регіонах навіть картоплі призвела до збільшення обсягів закупівлі вищевказаних позицій у Польщі. 

Такі події тільки активізували подорожчання продукції, тож в Україну овочі борщового набору завозились вже за цінами, які зростали ледь не щоденно. У той самий час кількість споживачів в Україні та їх купівельна спроможність продовжували знижуватись, а імпортні овочі накопичувались у сховищах на вільних від бойових дій територіях.

Подальший розвиток ситуації на плодоовочевому ринку України, станом на початок цього місяця практично повністю залежить від дій ЗСУ й особливо від продуманих та структурованих подальших кроків української влади. Інакше подальше збільшення площ територій, окупованих російським агресором, буде впевнено вести нашу країну до невідворотної продовольчої кризи, — підсумовують фахівці.

Також аналітики повідомляють, головними проблемами залишаться: доступ до пального, оскільки саме активізувалися ракетні обстріли нафтобаз, ЗЗР та насіння, а також можливість отримати хоч якісь кошти на проведення майбутньої посівної кампанії. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео