В Авдіївці люди прозріли: бояться «русского мира» (фото)

Photo0066

Продовжуємо публікувати матеріали з серії «Війна, як вона є».

Коли живеш в Тернополі, Львові, Чернігові, Житомирі чи в будь-якому іншому місці, якого поки що не зачепила реальна війна, думаєш і живеш зовсім по-іншому. Не ті емоції, не ті переживання, ти зовсім інший. Щоб там не говорило телебачення, щоб не писали газети та інтернет, ніхто, повторюю, ніхто не може уявити, що відбувається тут - на передовій...

Photo0060
Photo0060

В'їжджаємо в Авдіївку - найгарячішу точку в зоні АТО. На вулицях майже немає людей, проте, дивно, що працює Авдіївський коксохімічний завод, який, кажуть, належить відомому олігарху Ренату Ахметову. Відколи тривають воєнні дії, цей завод ні разу не постраждав. Вже потім, поспілкувавшись з населенням, яке проживає біля міста, дізнався, що у олігарха з ватажками терористів є певна домовленість. В чому вона полягає,  простим смертним невідомо, проте, вони сміливо розказують інтернетні новини. Мовляв, у 2014 році, російська  терористична група “Оплот” під командування Захарченко охороняла офіс фірми “Люкс” і резиденцію Ахметова  в Ботанічному саду. Цю інформацію обговорюють повсюди, однак, наскільки вона правдива - важко сказати. Відомо одне: війна триває, а бізнес олігарха процвітає як на українській території, так на території сепаратистів.

«Їдемо далі, приїжджаємо на українські позиції. До ворога менше кілометра. “Поки що  тиша, а ввечері  і, особливо, в ночі розпочнеться феєрверк з мінометів, гранатометів, автоматів , - розказує знайомий боєць. -  Вони б'ють з усіх видів зброї і від цього потерпає місцеве населення».

В Авдіївці проживають люди, які ідуть за вітром, тобто, підлаштовуються під різні ситуації. Ще в 2015 році  вони вимагали виведення  українських військових з  території міста та тепер ситуація змінилася. Зовсім недавно, жителі проводили мітинг присвячений  річниці визволення від російсько-терористичних  військ і просили наших військових не покидати міста, не віддавати його на поталу бандитам. Хоча є такі, які перебувають на службі в так званих “ДНР-ЛНР”, тепер їхні списки на кожному блок посту.

«Люди звикли до стабільності, яка панує на вулицях міста , - розказує боєць Полтавського ОМП “Сірі Вовки” ЗСУ. - Так, на околицях небезпечно, за кілометр від міста інколи тривають запеклі бої, проте, туди – в “русский мир” – ніхто не хоче».

Photo0062
Photo0062

Photo0069
Photo0069

Photo0068
Photo0068

Вибір читачів за тиждень

Відео