Тамара Коблик

В Україні зростуть ціни на алкоголь

Алкоголь може подорожчати через інші фактори: зростання вартості електроенергії, пального, сировини

Алкоголь

В Україні Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою будуть підвищені мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв. Експерти розповіли виданню «Фокус», чи призведе підвищення мінімальної ціни до подорожчання спиртних напоїв, пише agronews.ua.

Економіст Олег Пендзин пояснив, що легальні виробники, які сплачують податки, й так не можуть собі дозволити продавати за нижчими цінами.

Підняття мінімальної ціни на пляшку ще не означає, що всі підвищать свої ціни, – додав він.

За словами економіста Бориса Кушнірука, після ухвалення урядової постанови виробники алкоголю можуть спочатку підвищити ціни, але потім будуть їх регулювати в залежності від реального попиту та пропозиції.

Він пояснив, що алкоголь може подорожчати через інші фактори: зростання вартості електроенергії, пального, сировини.

Голова спілки «Укрсадвинпром» Володимир Печко зауважив, що мінімальна роздрібна ціна залежить від декількох факторів.

На мінімальну роздрібну ціну впливає, по-перше, рівень інфляції, по-друге, ріст ціни на склотару, бо ворог порозбивав скляні заводи, на засоби захисту рослин. Це все впливає на формування ціни на ринку. Звісно, вино дорожчатиме, але і якість його покращуватиметься, – резюмував він.

Підакцизні товари в Україні — алкоголь, пальне і тютюн — завжди перебували у лідерах тіньової економіки. Небажання платити зростаючі акцизні податки та нетипова прибутковість від «сірої» торгівлі цими товарами надавали останнім часом вагомі стимули для бізнесу працювати в «тіні», а для держави — підіймати податкове навантаження. Хоча саме вибухове зростання податків, насамперед акцизів, і, відповідно, цін на алкоголь, тютюн і пальне досить прогнозовано призводило до протилежного результату, а саме: до більш масового споживання нелегальних продуктів і подальшої втрати державою контролю над відповідними групами товарів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео